Videospeler inladen...

Minister De Block: "Kans is reëel dat coronavirus naar ons land komt, maar er is een plan" 

Zijn we in ons land voorbereid mocht het coronavirus uitbreken, zoals er nu in Italië gebeurt? "De kans is reëel dat het virus naar hier komt, maar er is een plan", zegt Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, in "De ochtend" op Radio 1. Ze benadrukt dat er geen reden tot paniek is. "Wat we niet willen, is dat mensen panikeren, of gaan hamsteren. Dat is voor niks nodig."

"Ja, er is een kans dat het coronavirus naar ons land komt"

"Waarom zou het niet kunnen dat het coronavirus naar ons land komt?", werpt Maggie De Block, de bevoegde minister voor Volksgezondheid, op in "De ochtend. "Een virus reist de wereld rond, het maakt niet uit of het in het land naast u is, of ver weg. Er is altijd een risico dat het zich verspreidt, en Italië is voor ons natuurlijk aan de deur." 

Een virus reist de wereld rond, het maakt niet uit of het in het land naast u is, of ver weg

Maggie De Block - minister van Volksgezondheid

Het feit dat er mensen sterven, is niet zo verontrustend, zegt De Block. "Dat gebeurt bij de griep ook. Maar het is wel een virus dat zeer besmettelijk is. We blijven alert en voorbereid op alles wat kan komen."

"Ja, ons land is voorbereid"

"Een uitbraak kan in elk land. Italië had ook voorbereidingen getroffen en toch treedt het daar op." Maar stel dat het coronavirus naar hier komt, is ons land voorbereid, benadrukt De Block. "De laatste weken hebben we constant gewerkt, samen met de FOD Volksgezondheid. Er is ook een wetenschappelijk comité opgericht, een risk management comité."

"We werken in fasen", legt De Block uit. 

  • Fase 1: Dat betekent dat het virus buitengehouden wordt, en dat mensen met klachten nagekeken worden. Ons land zit momenteel in fase 1. 
  • Fase 2: Dat betekent dat het virus wel al doorgegeven wordt in ons land. Als het virus er is, wordt er vooral ingezet op isolatie. Mogelijke patiënten worden getest, en ook de mensen rondom hem of haar worden getest. Er is ook een Europees systeem om elkaar te verwittigen.
  • Fase 3: Dat betekent dat er echt een uitbraak is, en veel mensen besmet geraken. Italië zit momenteel in fase 3. Dan wordt er gefocust op de medische zorgen. "De bedoeling is uiteraard genezen, en we proberen dan zo min mogelijk fatale gevallen te hebben."

En ja, als we in fase 3 zitten, kunnen er verregaande maatregelen genomen worden. Zoals quarantaine. "Als het nodig is, zal dat gebeuren. Alle stappen kunnen in overweging genomen worden, maar dan moeten er veel gevallen zijn in één dorp."

"Eigenlijk is het nu vooral wachten, bijsturen en zien dat de ziekenhuizen klaar zijn."

Eigenlijk is het nu vooral wachten, bijsturen en zien dat de ziekenhuizen klaar zijn

Maggie De Block - minister van Volksgezondheid

Hoe bereidt het UZ Antwerpen zich voor op het coronavirus? Bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Nee, er gaan geen extra controles zijn als mensen uit Italië terugkeren"

In Italië zijn er op enkele dagen tijd honderden mensen besmet en het aantal doden staat momenteel op 7. Met de krokusvakantie is het ook een van de vakantielanden bij uitstek. Ook veel Belgen trekken naar daar, bijvoorbeeld om te gaan skiën. Maar die toeristen zullen niet extra gecontroleerd worden als ze terugkeren. 

"Dat heeft geen zin", benadrukt De Block. "Er is een incubatietijd. Er zijn zelfs mensen die besmet zijn, maar die geen enkel symptoom vertonen. Zoals onze enige besmette patiënt in België. Hij had geen enkel signaal, geen koorts, zelfs geen snotneus."

Ook het sluiten van de grenzen heeft volgens De Block geen enkele zin. "De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat ook. Het virus stopt niet aan de grens. Buitenlandse Zaken heeft al verstrengingen aanbevolen voor bepaalde gebieden in Italië, maar heeft reizen naar daar nog niet afgeraden. Elke dag evalueren zij de situatie."

Het virus stopt niet aan de grens

Maggie De Block - minister van Volksgezondheid

Wat wel zin heeft (in de extreme gevallen), is een quarantaine opleggen. Dat is bijvoorbeeld in de Chinese stad Wuhan gebeurd, waar het virus begon. En ook enkele dorpjes in Italië zitten momenteel in quarantaine. "Dan kan er niemand binnen of buiten. En dat blijkt wel te werken. In Italië gaat het om relatief kleine dorpen, die wat van elkaar liggen. Ze houden de mensen daar buiten en de inwoners moeten binnenblijven."

"Nee, er is geen reden tot paniek"

"Het coronavirus verspreidt zich via de lucht, dus is zeer moeilijk in te dijken. Maar de gewone hygiënische maatregelen moeten wel genomen worden." Dat betekent: "Handen wassen, genoeg afstand houden, oppassen met hoesten en niezen, liever papieren zakdoeken gebruiken en die dan weggooien. En misschien wat minder kussen", lacht De Block.

Reden tot paniek is er niet. "Wat we niet willen, is dat mensen panikeren en beginnen hamsteren bijvoorbeeld. Dat is voor niks nodig."

Wat we niet willen, is dat mensen beginnen panikeren en hamsteren bijvoorbeeld. Dat is voor niks nodig

Maggie De Block - minister van Volksgezondheid

Er is ook een speciale website opgericht. Mocht u nog vragen hebben over het coronavirus, kan u terecht op www.info-coronavirus.be.

Bekijk hieronder het gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen