Voedselbank voor dieren is hard nodig in Waasland: "Het is duur voor mensen met een beperkt budget" 

Een 100-tal mensen uit het Waasland doet een beroep op een voedselbank met dierenvoeding. Vorig jaar opende een eerste vestiging, al snel volgde een tweede om de vraag aan te kunnen. Het aantal mensen dat op de dierenvoedselbank afstapt, blijft stijgen.

"Week na week komen er meer en meer mensen een voedselpakket ophalen", zegt Christophe Van Mieghem van de vzw 4voeters in Nood. De vzw nam vorig jaar het initiatief om te starten met een speciale voedselbank voor dieren. Al snel na de opening volgde er een tweede vestiging omdat de vraag zo groot was. "Mensen krijgen dierenvoeding mee afhankelijk van hoeveel huisdieren ze hebben en hoe groot die zijn", zegt Van Mieghem. Al zeker 100 mensen doen een beroep op de speciale voedselbanken.

Begonnen uit noodzaak

De vzw startte 3 jaar geleden eigenlijk als opvang voor verwaarloosde honden. "Ik merkte dat veel mensen in armoede het moeilijk hadden om voor hun huisdier te zorgen. Dierenvoedsel is duur voor mensen met een beperkt budget", zegt Van Mieghem. Zo ontstond het idee om met een dierenvoedselbank te beginnen. 

(lees verder onder de foto)

Laagdrempelig

Heel wat mensen komen bij de voedselbank terecht na een doorverwijzing van een sociale dienst (OCMW, CAW of schuldbemiddeling). "Maar ook mensen in verdoken armoede, die zelf de weg vinden zijn welkom”, benadrukt Van Mieghem.  Momenteel zijn er meer dan 100 mensen die elke week een voedselpakket ophalen voor hun huisdier. 

Extra opslagruimte nodig

De vzw is op zoek naar een nieuwe ruimte om de donaties op te slaan. Er zijn nu inzamelpunten in Beveren, Kieldrecht en Sint-Gillis-Waas. Van daar gaat het voorlopig nog naar garages van particuliere vrijwilligers maar die zijn stilaan te klein aan het worden. 

Meest gelezen