Radio 2

Gevolgen coronavirus voor Antwerpse haven nog onduidelijk: "Alles hangt af van hoe lang crisis duurt"

De gevolgen van het coronavirus voor de Antwerpse haven zullen pas volgende week écht duidelijk zijn. Dat zei woordvoerder Gert Ickx van het Havenbedrijf in Start je dag bij Radio 2 Antwerpen.  Sinds januari komen er vanuit China minder schepen toe hier in Antwerpen, maar de schepen die wel tot hier zijn gevaren hebben mogelijk wel meer containers vervoerd. 

Het coronavirus blijft zich verspreiden en dat heeft op dit moment wel enige impact op de Antwerpse haven. "Volgens Aphaliner, de organisatie die de containerlijnvaart monitort, is de totale overslag in de Chinese havens de afgelopen weken  met meer dan 20% gedaald", legt Ickx uit. "Of de daling zich gaat doorzetten nu het coronavirus ook in Italië zit, is moeilijk in te schatten. Alles zal afhangen van hoe lang de crisis duurt en of de economie in Italië zal stilgelegd worden." 

Onzekerheid rode draad

Mogelijk geraken er minder en minder producten tot in onze winkels. Het gaat dan om een heel divers gamma, "Alles waar een stickertje "Made in China" op kleeft, maar ook onderdelen die in Europa gebruikt worden in elektronica", aldus Gert Ickx.

"Het is de rode draad in dit verhaal: alles zal afhangen van hoe lang de crisis duurt en waar het coronavirus zich overal nog gaat verspreiden. We houden uiteraard nauw contact met de FOD Volksgezondheid", klinkt het nog.

Meest gelezen