Videospeler inladen...

Inwoners van Griekse eilanden gaan politie te lijf: ze willen geen nieuwe vluchtelingenkampen

Vannacht zijn er hevige onlusten uitgebroken op de Griekse eilanden Chios en Lesbos in de Egeïsche Zee. De inwoners verzetten zich tegen de komst van de oproerpolitie en tegen nieuwe opvangkampen voor vluchtelingen. Ook vandaag woeden de protesten op de eilanden nog altijd voort.

Aanleiding voor de rellen zijn plannen van de regering om nieuwe kampen voor vluchtelingen te bouwen op die twee eilanden. Die liggen vlak voor de Turkse kust en herbergen dus veel van de vluchtelingen die over de smalle strook water komen. (Lees verder onder de foto).

Een verhitte discussie tussen een politieman en een Grieks-orthodoxe priester op Lesbos.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De rellen braken vannacht uit toen lokale inwoners probeerden te verhinderen dat agenten van de oproerpolitie en graafmachines per boot zouden worden overgevaren vanuit het Griekse vasteland. Het ging er hevig aan toe, er werden brandjes gesticht en de politie werd met stokken aangevallen. 

De lokale overheden hebben begrip voor de protesten en her en der werden zware voertuigen van de gemeenten zoals vuilniswagens ingezet om de havens te blokkeren. De politie zette massaal traangas in en een aantal mensen moest met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis worden gevoerd. Vandaag is op de eilanden opgeroepen tot een algemene staking en wordt nog meer protest verwacht.

Frontlijn van de migratiestromen

Vorig jaar zijn 60.000 migranten en vluchtelingen aangekomen op de Griekse eilanden. Volgens de Verenigde Naties is dat een verdubbeling tegenover 2018. Griekenland krijgt overigens de meeste van de nieuwkomers in de Europese Unie over de vloer.

(Lees verder onder de foto).

Een schooltje in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De afstand tussen de Egeïsche eilanden Lesbos en Chios en Turkije -transitland van de meeste vluchtelingen- is erg klein en daarom wagen velen de oversteek. Eens op Lesbos en Chios zijn die mensen wel in de EU, maar zitten ze wel vast op die eilanden. In de kampen op Lesbos, Chios, Kos, Leros en Samos zitten samen 38.000 vluchtelingen. 

De inwoners van die eilanden zijn dat beu en eisen dat de migranten worden overgebracht naar het Griekse vasteland. De conservatieve regering in Athene zegt begrip te hebben voor de moeilijke toestand van de eilandbewoners, maar blijft bij haar eis dat de nieuwe kampen noodzakelijk zijn om de uitbraak van ziekten te verhinderen. De vrees voor het coronavirus speelt plots een rol in de verhoogde spanningen. Volgens de regering zijn die nieuwe kampen nodig om de nodige gezondheidscontroles uit te voeren, maar de bewoners willen er niet van weten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Lesbos, een tikkende tijdbom? Bekijk hier de analyse van Bruno Tersago in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen