Radio 2

Jachtschoten maken hond zo bang dat hij mogelijk moet verhuizen

Veerle uit Neerijse, een deelgemeente van Huldenberg is de wanhoop nabij. Door geweerschoten van de jacht in de buurt, is haar hond zo bang geworden dat ze hem mogelijk moet afstaan. Gemeente en politie kunnen weinig doen, zegt ze.

Een paar jaar geleden heeft Veerle haar hond Rocco geadopteerd uit Spanje. De labrador was de laatste uit een nest, en erg bang en wantrouwig. Met veel geduld en liefde, kreeg de hond zelfvertrouwen. Maar dat lijkt nu helemaal verdwenen. Veerle: "Vroeger waren er alleen geweerschoten te horen in het weekend, maar de voorbije twee jaar ook in de week. Daardoor wordt de situatie heel onvoorspelbaar voor Rocco maar ook voor ons." De geweerschoten hebben hetzelfde effect als vuurwerk op de hond, vertelt Veerle. En daardoor raakt hij extreem in paniek. "Dat maakt het ook erg stresserend voor ons". 

Risico

Door de constante angst, durft Rocco niet meer buiten te komen. "Dat is zo zielig, want we hebben een grote tuin en in Neerijse zijn prachtige velden, bossen, en holle wegen om te wandelen. Maar dat gaat nu niet. Omdat er elk moment kan gejaagd worden. Dat is een te groot risico. Rocco kan weglopen. En stel je voor dat hij zou geraakt worden? Of een kind?" 

Nachtmerrie

Veerle heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd. "We hebben de dierenarts bezocht, een hondenpsycholoog laten komen en zelfs met de politie gesproken. Maar die kan niets doen tijdens het jachtseizoen. We hopen dat er toch iemand die verantwoordelijk is naar ons wil luisteren. Al was het maar om in te schatten wanneer er wordt gejaagd, en wij maatregelen kunnen nemen. Rocco herplaatsen zou echt een nachtmerrie zijn." 

Meest gelezen