Spaanse carnavalsstoet onder vuur voor nazikostuums: "Verwerpelijk en walgelijk"

De carnavalsstoet in Las Mesa ten zuiden van Madrid in Spanje is onder vuur komen te liggen, omdat een carnavalsgroep als thema de Holocaust had gekozen. Verschillende deelnemers waren als nazi verkleed, anderen dan weer als gevangenen uit een concentratiekamp. De Israëlische ambassade in Madrid reageert verbolgen.

De groep had als thema de Holocaust gekozen. Een deel van de groep was gekleed in nazi-uniformen. Een ander deel van de groep was verkleed als gevangenen uit de concentratiekampen met een Israëlische vlag. Centraal op de carnavalswagen stond een zevenarmige Joodse kandelaar met aan beide kanten een schoorsteen die moest verwijzen naar de ovens waarin de slachtoffers in de concentratiekampen werden verbrand.

Op de carnavalswagen in kwestie stond een boodschap te lezen dat het een eerbetoon was "voor de 6 miljoen mannen, vrouwen en kinderen die gestorven zijn in de Holocaust. Ze blijven voor altijd in onze gedachten". Dat is ook de reactie van de groep aan de Spaanse krant El Pais. "We wilden hulde brengen aan de slachtoffers van een van de schandelijkste momenten uit de geschiedenis", klinkt het.

De Israëlische ambassade in Spanje heeft op Twitter fors gereageerd op de "verwerpelijke" en "walgelijke" beelden. Ze "banaliseren de Holocaust en drijven de spot met de zes miljoen Joden die gedood werden door de nazi's".

Meest gelezen