Radio 2

Lammerseizoen uitzonderlijk vroeg gestart bij vzw Kemp in Geel

Het lammerseizoen is onverwacht vroeg gestart bij de schapenkuddes van vzw Kemp in Geel. Er waren veel meer ooien zwanger dan verwacht. Dat komt omdat een ram zich had verstopt tussen de ooien. Daardoor zijn er nu 150 lammetjes meer dan verwacht.

"Vorig jaar is er door een fout één ram bij 150 ooien blijven zitten. De ram heeft een pak ooien gedekt, waardoor er nu 150 lammetjes meer geboren zijn dan normaal", legt Maarten D'Hondt van vzw Kemp uit.

Normaal gebeurt de voortplanting gecontroleerd: "We hadden een selectie gemaakt waarbij we de oudere dieren apart zetten. Daardoor wordt er enkel gekweekt met de dieren waarvan we weten dat die goede Kempische heideschapen kunnen worden. Dat is dus misgelopen."

Er is per ongeluk één ram bij de ooien blijven zitten. Daardoor zijn er nu 150 lammetjes meer dan normaal

D'Hondt vertelt wat er nu gebeurt met die lammetjes: "We hebben een paar weides gezocht en een extra stal gehuurd. Het grootste voordeel is dat we voorbereid waren. In november had onze dierenarts alle schapen gescand. We wisten dus welke ooi lammetjes ging krijgen en welke niet. Het was geen grote verrassing."

De lammetjes krijgen eerst wat tijd om op kracht te komen. Vanaf april worden ze ingezet bij begrazingsprojecten.

Meest gelezen