AFP or licensors

Laatste maarschalk van de Sovjet-Unie is overleden: "Een legendarisch man"

De laatste maarschalk van de Sovjet-Unie, Dimitri Jazov, is overleden op 95-jarige leeftijd. Hij was in de laatste jaren van de USSR minister van Defensie. In 1991 nam hij deel aan de mislukte staatsgreep tegen de leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov. En van die staatsgreep wordt gezegd dat het de nagel aan de doodskist werd van de USSR.

Dimitri Javoz kwam bij het Rode Leger in 1941, bij het begin van Wereldoorlog II. In die oorlog raakte hij twee keer zwaargewond, maar hij keerde terug om te vechten wanneer hij aan de beterhand was.

Tijdens zijn daaropvolgende carrière, die een halve eeuw overbrugt, was hij in Cuba tijdens de 'Cuban Missile Crisis' van 1962. Die crisis, waarbij de Sovjet-Unie nucleaire raketten op Cuba plaatste, kwam dicht bij een nucleaire oorlog tussen de VS en de USSR, de twee grootmachten van de Koude Oorlog.

Staatsgreep

De laatste jaren van de Sovjet-Unie, onder het toezicht van Gorbatsjov, waren voor Jazov de meest tekenende. Hij nam deel aan de mislukte staatsgreep in Moskou, in 1991. Leider Gorbatsjov was op dat moment op vakantie op de Krim, en werd daar door de conservatieve communisten verzocht om te blijven. Hun staatsgreep wou verhinderen dat de progressieve communisten verregaande hervormingen konden uitvoeren in het land.

Gorbatsjov kon volgens de opstandelingen niet langer zijn functie uitoefenen omwille van "gezondheidsredenen". Tanks rolden Moskou binnen en censuur werd ingevoerd.

Een buitengewone militaire held

Vladimir Poetin - President van Rusland

3 dagen later was het voorbij, de coupplegers konden het volk niet achter zich scharen. Jazov was één van die coupplegers die gearresteerd en vastgezet werden. Hij kwam in 1993 weer vrij en kreeg amnestie van Boris Jeltsin, de eerste president van de Russische Federatie, na de Sovjet-Unie. 

Gerespecteerd

Ondanks zijn deelname aan de mislukte staatsgreep bleef Jazov in Rusland een gerespecteerd figuur. Toen Poetin aan de macht kwam in 2000, kreeg Jazov een adviserende rol binnen het ministerie van Defensie. Hij kreeg ook meermaals onderscheidingen van Poetin, de huidige president van Rusland. Poetin noemde Jazov vandaag "buitengewone militaire held". Ook de huidige minister van Defensie had lof voor de man: "Een legendarisch figuur".

Jazov (rechts) op zijn 90ste verjaardag in Moskou in 2014.

Meest gelezen