Radio 2

Schapen die in Heikruis werden in beslag genomen zijn er zeer slecht aan toe

De 83 schapen die eerder deze maand in Heikruis bij Pepingen werden in beslag genomen,  zijn er erg aan toe. De dieren werden opgevangen in De Ark van Pollare in Lennik. Elf dieren waren in zo'n  slechte toestand dat het opvangcentrum ze moest laten inslapen.

Vele van de in beslag genomen schapen zijn ziek. "Wij hebben de binnengebrachte dieren op de voor schapen bekende  zwoegerziekte getest. Verschillende dieren bleken aan die dodelijke ziekte te lijden",  zegt Hans Lenvain van De Ark van Pollare. "Schapen sterven altijd aan de zwoegerziekte en maken een verschrikkelijke doodstrijd mee. We hebben negen volwassen schapen en twee lammetjes met de zwoegerziekte moeten laten inslapen", aldus nog Hans Lenvain. 

Andere schapen waren zwaar ondervoed. Enkele dieren vechten nog voor hun leven. Ze krijgen een infuus.  Sommige schapen hebben vergroeide hoeven of schurft. De ziektes zijn dikwijls ook besmettelijk, waardoor de schapen in quarantaine moeten. Het was de achtste keer dat De Ark van Pollare verwaarloosde dieren van de boerderij in Heikruis moest opvangen. Het landbouwerskoppel uit Heikruis  werd in het verleden al meedere keren veroordeeld voor verwaarlozing van dieren. Ze kregen ook al verschillende keren een verbod op het houden van dieren.

Meest gelezen