Schoolfobie: wat als je kind niet naar school durft?

Spinnenfobie of claustrofobie zijn redelijk bekend. Maar kent u ook schoolfobie, de angst om naar school te gaan? Bij sommige jongeren is de vrees voor de schoolbanken zo groot dat ze in de psychiatrie terechtkomen. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens experten is er sprake van een stijging. VRT NWS sprak met enkele jongeren die aan schoolangst lijden. Beluister hun verhaal in deze podcast.

Beluister hieronder de podcast over schoolfobie (en lees voort onder de audio):

Wat is schoolfobie?

Het einde van de krokusvakantie is in zicht, maar voor leerlingen met schoolfobie zal het maandag niet lukken om opnieuw naar school te gaan. Jongeren met schoolangst zijn geen spijbelaars. Vaak zijn ze gewettigd afwezig en willen ze wel naar school, maar lukt het hen niet. Ze krijgen paniekaanvallen, de angst is te groot. Sommige van deze jongeren kunnen wel nog hun hobby’s uitoefenen.

In deze podcast proberen we het fenomeen verder te ontrafelen. Wat zijn de oorzaken van schoolfobie? Hoeveel jongeren hebben er last van? En nog belangrijker: hoe lossen we het op? We vinden antwoorden bij jongeren met schoolangst, maar ook bij Hilde Sijmons, kinder- en jeugdpsychiater, en bij Heidi Adriaensen, maatschappelijk werker bij het CLB, het centrum voor leerlingenbegeleiding. We gaan langs bij psycholoog Gino Ameye in De Kaap, een psychiatrisch dagcentrum voor jongeren met schoolangst, en bij Muriel Meskens, leerkracht in "Robert Du Bois", een Franstalige school in Brussel voor leerlingen die niet meer naar school durven.

Wat doe je eraan?

De oorzaken voor schoolangst zijn divers en niet altijd makkelijk te vinden. Het is dan ook vaak moeilijk om er iets aan te doen. Onderzoekers van de HoGent rondden in december 2019 een studie af waarin ze het fenomeen in Vlaanderen in kaart probeerden te brengen. Ze spraken met jongeren tussen 11 en 25 jaar die schoolangst hebben,  en met hun ouders. Griet De Nys was een van de onderzoekers en vertelt welke verhalen ze allemaal hoorde:

In deze podcast geven de experten hun aanbevelingen mee: scholen zouden sneller moeten reageren als leerlingen afwezig zijn. Dit lijkt ook het besluit van de studie van HoGent. De onderzoekers ontwikkelden een gratis gids voor scholen, om schoolangst sneller op te speuren. Met die handleiding kunnen leerkrachten het probleem herkennen en bespreekbaar maken. Onderzoeker Griet De Nys vertelt wat scholen en leerkrachten kunnen doen:

Christine Van Tichel hielp bij de montage van deze podcast.

Meest gelezen