Radio 2

Sonja verkoopt na 44 jaar haar volkscafé in Vilvoorde

Cafébazin Sonja verkoopt na een gezondheidswaarschuwing haar cafeetje op de Harensesteenweg in Vilvoorde: na 44 jaar houdt ze ermee op. Hoewel de tijden erg veranderd zijn en mensen veel minder op café gaan zal ze haar klanten erg missen. 

Sonja werkt nog graag in haar kleine volkscafé maar verkoopt nu alles omwille van gezondheidsredenen. Ze zag alles wel veranderen en achteruitgaan, zeker het aantal klanten. Sonja kent ze allemaal en beschouwt ze als familie, zelf heeft ze niemand meer. "Mijn ouders zijn gestorven, ik heb geen broers of zussen en mijn ventje is ook al dood. Mijn klanten zijn mijn alles. Vroeger zat hier een vissersclub, een voetbalploeg, vogelpikploeg en kaartclubs. Op zondagvoormiddag zaten hier om kwart voor tien vier tafels vol met kaarters. Nu doen ze dat niet meer, mensen kunnen niet meer kaarten. " (lees verder onder de foto)

Allochtonen zeggen vriendelijk goeiedag, komen tot vijftig keer per dag voorbij, maar komen niet binnen om iets te drinken. 

Cafébazin Sonja Hereman
Radio 2

Sonja wijt de achteruitgang van de cafés aan de alcoholcontroles, inwijkelingen die niet op café gaan en de komst van de smartphone. "Mensen komen niet meer buiten en alles verloopt via de gsm. Ik heb ooit mandjes gezet om de gsm's in te leggen terwijl ze hier op café zaten. Dat heeft welgeteld één week geduurd. Mensen drinken ook veel minder op café, de boetes zijn erg zwaar voor wie dronken rijdt. Er zijn hier in de wijk Broek ook veel allochtonen komen wonen, die zie je hier niet. Ze komen tot vijftig keer op een dag voorbij, zeggen vriendelijk goeiedag, maar ze komen niet binnen om iets te drinken. Als het café en het gebouw verkocht zijn dan verhuis ik naar het centrum van Vilvoorde", besluit Sonja. Volgens geruchten zou productiehuis Woestijnvis het café willen kopen. Of het moet dienen als bedrijfskantine, opnameset of voor evenementen is niet duidelijk.

Meest gelezen