Videospeler inladen...

118 Belgen in quarantaine op hotel in Tenerife: "Lunchpakket was meteen ook het avondeten, want dat was niet voorzien"

Minstens 118 Belgische reizigers zitten momenteel in quarantaine in het hotel H10 Costa Adeje Palace op het Canarische eiland Tenerife. De "lockdown" zou er gekomen zijn nadat een Italiaanse toerist die in het hotel verbleef, vermoedelijk het nieuwe coronavirus had opgelopen. Een eerste test zou alvast positief geweest zijn. In de loop van de avond zal er nog een tweede test volgen. Ook zijn vrouw zou positief getest hebben op het virus. Alle hotelgasten moeten intussen op hun kamer blijven. "We kregen vanmiddag een lunchpakket en dat was ook onmiddellijk ons avondeten", vertelt een van de reizigers aan onze redactie.

De 1.000 vakantiegangers die in het hotel verblijven, onder hen dus ook 118 Belgen, mogen het hotel niet verlaten. Het gaat om 110 Belgische reizigers van reisorganisatie TUI, 6 van Corendon en 2 van Sunweb. Zij kregen een brief waarin ze het advies kregen om op de hotelkamer te blijven. "Maar de meeste mensen konden deze ochtend aan het zwembad een beetje zonnen of een boek lezen", zegt Carine Van Poucke die op dit moment in het hotel verblijft.

Iedereen moet terug naar zijn kamer en daar moeten we wachten zonder eten

Carine Van Poucke

"Alle poorten zijn gesloten, dus we kunnen niet naar buiten. Het personeel draagt ook mondmaskers." Maar volgens Van Poucke is het op dit moment rustig in het hotel: "Ik denk dat er meer paniek is thuis dan in ons hotel." 

De dokters zouden op dit moment ook in het hotel zijn: "Iedereen moet terug naar zijn kamer en daar moeten we wachten zonder eten." Van Poucke heeft toch wel kritiek op deze aanpak. Ze vindt dat er totaal geen organisatie is omdat er ook per verdieping kan worden gewerkt in plaats van iedereen meteen naar zijn of haar kamer te sturen. 

We hebben vanmiddag een broodje gehad en dat was blijkbaar ons avondeten

Ann Van Cauwenberghe

Ondertussen kreeg Van Poucke wel al wat meer informatie: "Er zal geen onderzoek zijn, maar we moeten wel onze temperatuur nemen vanavond om 18 uur en morgenvroeg om 8 uur. We hebben ook een mondmasker gekregen", klinkt het. Daarnaast zijn er lunchpakketten uitgedeeld.

Die lunchpakketten waren wel ook onmiddellijk het avondeten laat Ann Van Cauwenberghe weten. "Avondeten was niet voorzien. We hebben vanmiddag een broodje gehad en dat was blijkbaar ons avondeten." Ook zij hekelt het gebrek aan informatie. "Plezant is het niet meer", zegt ze. Dokters heeft ze naar eigen zeggen niet gezien. "Buiten staan wel tentjes aan de inkom. Er staan ook ziekenwagens klaar."

Het is blijkbaar ook heel verwarrend voor de reizigers. "Ze gaven ons een mondmasker waarmee we mochten rond lopen", vertelt Van Cauwenberghe. "We waren een kwartiertje aan het rondlopen en kregen we de opmerking dat we de kamer niet mochten verlaten. Het is echt niet duidelijk."

De artsen lijken te kamperen bij het hotel, merkt Van Poucke op. Er zijn alvast werftoiletten geleverd, lees verder onder de foto:

Voorlopig is het nog niet bekend tot wanneer precies de reizigers zullen vastzitten. Maar het hotel is sowieso tot 15 maart gesloten, wordt er gemeld op de website.

Bekijk hier de getuigenis van Ann Van Cauwenberghe en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Italiaanse toerist

De "lockdown" kwam er nadat een Italiaanse toerist die vermoedelijk besmet is met het virus, al een week in het hotel verbleef. Het zou gaan om een arts die met zijn vrouw op reis was. Hij komt uit het noorden van Italië, waar al meer dan 200 besmettingen zijn geteld.

De arts trok gisteren naar een ziekenhuis omdat hij koorts had en zich slecht voelde. Hij ligt nu in afzondering in een ziekenhuis. Bij de eerste test zou de man positief hebben getest. In de loop van de avond zal er nog een tweede test volgen die uitsluitsel moet geven. Ook zijn vrouw zou intussen positief hebben getest op het virus. 

Bekijk hier de getuigenis van Luc Descamps , die in Tenerife woont en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Meer Belgen aanwezig?

Buitenlandse Zaken heeft ondertussen ook gereageerd en zegt dat het op dit moment weet heeft van de 110 Belgen die via Touroperator TUI hebben geboekt. Toch wordt er niet uitgesloten dat het er ook meer kunnen zijn: "Mogelijk boekten ook Belgen individueel een verblijf in het bewuste hotel", klinkt het bij woordvoerder Karl Lagatie. De lokale ambassade houdt in elk geval contact met de lokale autoriteiten en reisorganisaties om te kijken hoe ze de Belgen in het hotel kan bijstaan. 

Mogelijk boekten ook Belgen individueel een verblijf in het bewuste hotel

Karl Lagatie, woordvoerder Buitenlandse Zaken

Reisorganisator Corendon heeft alvast bevestigd dat er ook bij hen zes Belgen zijn die een vakantie hadden geboekt voor dat hotel: "De reisleiding heeft contact met de hotelgasten en die mensen begrijpen dat ze de instructies van de Spaanse autoriteiten moeten opvolgen, zegt woordvoerster Audrey Denkelaar. Reisorganisatie Sunweb meldt dat ze twee Belgen in het hotel hebben en dat de reisleiding ondertussen contact met hen heeft gehad.

Lees verder onder de foto.

Foto van het personeel met mondmaskers.

Buitenlandse Zaken herhaalt het advies aan reizigers om zich te registreren op travellersonline.diplomatie.be. "Het duurt maar enkele seconden en zo hebben we hun contactgegevens. Het is dan makkelijker om contact op te nemen als er zich problemen voordoen. Weinigen hebben die reflex als ze naar naburige landen gaan, maar hieruit blijkt dat dit toch nuttig kan zijn."

Wat als je binnenkort een reis hebt geboekt?

Touroperator TUI laat weten dat alle klanten die de komende twee weken naar het hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife zouden willen afreizen, de mogelijkheid krijgen om van hotel en/of bestemming te veranderen. Ze worden hierover door TUI gecontacteerd. Hetzelfde geldt voor de klanten van Corendon. 

Maxine vertelt over de situatie op de hotelkamer:

Videospeler inladen...
De toeristen in het hotel kregen deze brief

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen