Videospeler inladen...

Trump in India: "Onrechtstreeks legitimering van beleid van Indiase premier Modi"

Volgens professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) is het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan India in de eerste plaats belangrijk voor zijn gastheer, de Indiase premier Narendra Modi. Die liet geen gelegenheid onbenut om indruk te maken op Trump, onder meer met een massabijeenkomst in Ahmedabad en met een bezoek aan de sprookjesachtige Taj Mahal in Agra. 

Minder dan twee dagen was Donald Trump in India. Hij sloot er enkele deals, maar van een echte doorbraak in de Amerikaans-Indiase handelsrelaties kan je niet echt spreken. "Het is moeilijk te bepalen welke strategie hierachter zit", zegt Jonathan Holslag in "Terzake". 

Het is belangrijker om te bekijken wat Modi wenste te verkrijgen

Jonathan Holslag (VUB)

"Het is belangrijker om te bekijken wat Modi wenste te verkrijgen", denkt hij. "Mogelijk hoopte de Indiase premier door Trump op een voetstuk te plaatsen zichzelf mee op dat voetstuk te plaatsen. Misschien wil hij een beetje erkenning van zijn beleid ten opzichte van de 200 miljoen moslims in India en voor zijn beleid ten opzichte van Kasjmir."

"Het bezoek van Trump is eigenlijk een onrechtstreekse legitimering van die beleidsinitiatieven", aldus Holslag, die er ook nog op wijst dat de partij van Modi in India te maken krijgt met een groeiende oppositie. "In dat opzicht is het cruciaal dat hij zijn bevolking kan beloven dat er bijvoorbeeld meer Amerikaanse investeringen komen en dat de handel wordt opgedreven."

Modi is iemand met twee gezichten, als het ware iemand met een januskop

Jonathan Holslag (VUB)

"Modi is iemand met twee gezichten, als het ware iemand met een januskop", zegt Holslag. "Aan de ene kant doet hij zich voor als een hervormer die de handel promoot en inzet op informatietechnologie, maar andere kant is het ook iemand met een heel sterk hindoeïstisch-nationalistisch verleden."

Met het hervormingsbeleid van Modi wil het blijkbaar niet echt lukken, waardoor de Indiase premier meer en meer terugvalt op een radicaal  hindoenationalistisch beleid. Dat verklaart een aantal maatregelen die de Indiase moslimgemeenschap lijken te viseren. "Je kan niet meteen zeggen  dat hij het aanstookt, maar hij gedoogt het wel."

Het is allemaal vrij inconsistent

Jonathan Holslag (VUB)

Maar er spelen ook grotere geopolitieke belangen. Zo loopt Washington vandaag niet meer zo warm voor Pakistan, nochtans een traditionele bondgenoot in de regio. Dat heeft volgens Jonathan Holslag te maken door de nogal welwillende houding van het Pakistaanse leger tegenover de taliban in Afghanistan, een blijkbaar niet te blussen brandhaard. Bovendien bouwen de Amerikanen hun aanwezigheid in Afghanistan af, waardoor Pakistan minder "nodig" is. 

"Geopolitiek is het eigenlijk een evidentie dat Amerika en India samenwerken om wat tegengewicht te bieden tegenover China", weet Holslag. "Maar vanuit Amerika wil dat niet echt lukken, want het is een beetje slaan en zalven: aan de ene kant de banden aanhalen, maar aan de andere kant Modi bekritiseren voor zijn economisch beleid en protectionisme." Bovendien is de Indiase politiek traditioneel ook altijd kritisch geweest tegenover de Verenigde Staten. "Het is allemaal vrij inconsistent en ik denk dat dit een gegeven is waarmee we moeten leren omgaan."

Meest gelezen