Twee Syriëstrijdsters veroordeeld tot 5 jaar cel en 8.000 euro boete, ze verliezen ook hun Belgische nationaliteit

Twee Syriëstrijdsters, uit Brussel en Antwerpen, zijn veroordeeld tot 5 jaar cel en een boete van 8.000 euro. Ook hun Belgische nationaliteit wordt afgenomen. De twee vertrokken allebei enkele jaren geleden naar Syrië en zouden daar nog steeds verblijven. 

De eerste Syriëstrijdster die veroordeeld was, is afkomstig uit Brussel en ze radicaliseerde onder invloed van het Collectif Réflexions Musulmanes (CRM), een studentenorganisatie die ijverde voor een zogenaamde terugkeer naar de wortels van de islam. Ook Najim Laachraoui, die bij IS belandde en als zelfmoordterrorist deelnam aan de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016, bewoog zich in kringen van het CRM.

Volgens het federaal parket radicaliseerde de vrouw heel snel, nadat ze veel tijd had doorgebracht met het bekijken van islamistische propaganda op het internet. In de zomer van 2014 vertrok de jonge vrouw naar Syrië, in het spoor van haar echtgenoot, die in september 2013 al vertrokken was. Het koppel sloot er zich aan bij terreurorganisatie Jabhat-an-Nusra, dat later Hayat Tahrir As-Sham werd.

De vrouw zou nog steeds in Syrië verblijven en heeft volgens het federaal parket via sociale media laten weten dat ze niet van plan is om naar ons land terug te keren. In ons land werd ze dus veroordeeld tot 5 jaar cel en een boete van 8.000 euro. Ze verliest ook de Belgische nationaliteit. 

Zelfde straf voor Syriëstrijdster uit Antwerpen

Ook een Syriëstrijdster uit Antwerpen krijgt dezelfde straf. De vrouw is getrouwd met een lid van Sharia4Belgium en vertrok in maart 2013 naar Syrië. Daar sloot ze zich net als haar echtgenoot aan bij terreurgroep IS. Eind 2014 keerde de vrouw even terug naar België om te bevallen, maar ze vertrok enkele maanden later opnieuw naar IS-gebied. Ze zou nog steeds in Syrië verblijven, met haar twee kinderen, en liet dan ook verstek op haar proces. De rechtbank verklaarde haar ook vervallen van de Belgische nationaliteit en beval haar onmiddellijke aanhouding.

Meest gelezen