AFP or licensors

VKW Limburg roept bedrijven op om kalm te blijven

Werkgeversorganisatie VKW Limburg roept de Limburgse bedrijven op om kalm te blijven en zeker niet te panikeren over de impact van het coronavirus. Ze nemen wel best maatregelen.

In Italië zijn nu al 7 mensen gestorven aan het Coronavirus. Ook in China is de ziekte nog niet onder controle en er zijn meer besmettingen in Zuid-Korea en het Midden-Oosten. "Het virus heeft ook gevolgen voor de Limburgse economie, zeker voor de bedrijven die internationaal actief zijn of deel uitmaken van een multinational", zegt Gert Schreurs van VKW Limburg.

Bedrijven moeten zeker niet panikeren.

Gert Schreurs

"Er is een verhoogde aandacht, maar we willen relativeren. Bedrijven moeten de kalmte bewaren en zeker niet panikeren. Voorlopig vallen de gevolgen voor de Limburgse bedrijven wel mee."

Maar onzekerheid is nooit goed voor de economie en het bedrijfsleven. "Dat zie je bijvoorbeeld aan de bedrijfskoersen." Enkele bedrijven zijn volop bezig om de gevolgen in te dijken. "Er zijn er met een reisverbod naar China en Italië en ze volgen nauwgezet alles op wat door de autoriteiten wordt opgelegd." Meetings worden dan op een andere manier gedaan, bijvoorbeeld via videochat, om zo het reizen tegen te gaan. 

Er is ook een positieve kant aan het verhaal, denkt Schreurs. "Heel wat goederen worden nu uit voorraad gehaald. Eén keer terug up and running kan dat een positieve correctie betekenen."

Studenten blijven thuis

Ook in de Limburgse hogescholen en de universiteit in Hasselt wordt de situatie op de voet gevolgd. UCLL, PXL en de UHasselt hebben geen studenten in de getroffen gebieden in China en Italie zitten. Rond deze tijd zouden enkele studenten van Hogeschool PXL wel naar China vertrekken. Maar dat gaat niet door, zegt Kristien Bauwens van PXL: "Wij hadden een aantal studenten die begin februari naar China zouden gaan, maar die hebben we niet kunnen laten vertrekken." In mei zou ook een grote groep van 20 studenten vertrekken naar Wuhan zelf, waar het coronavirus uitbrak. En ook dat ligt moeilijk. "Da's pas in mei, nog ver, maar ze zouden op dit moment moeten starten met de voorbereidingen, in samenwerking met de bedrijven en dat is op dit moment onmogelijk."

Meest gelezen