foto: radio 2

Woonwagenbewoners Deurne starten petitie omdat ze terrein moeten verlaten: "Steek ons in een huis en wij gaan dood"

In Deurne moeten de woonwagenbewoners het terrein aan de Krijgsbaan verlaten om plaats te maken voor Park Groot Schijn. Dat park ligt naast hun terrein en wordt uitgebreid. De stad heeft hen 3,5 jaar de tijd gegeven om de site te verlaten, maar de woonwagenbewoners willen er niet weg.  Sommigen van hen wonen er al 38 jaar: "Steek ons in een huis en wij gaan dood."

Vrijdag besliste het Antwerpse stadsbestuur dat de woonwagenbewoners hun terrein aan de Krijgsbaan, naast warenhuis Makro in Deurne moeten verlaten. Ze moeten wijken voor een park: Park Groot Schijn. Dat ligt naast hun terrein en wordt uitgebreid. Ze krijgen daarvoor 3,5 jaar de tijd.

Godelieve Haes woont al 38 jaar op het woonwagenpark in Deurne. Zij is er het hart van in. " Vroeger trokken wij rond van de ene gemeente naar de andere. Toen mochten we altijd maar 24 uur blijven staan. Je kan je voorstellen hoe blij wij destijds waren toen we hier wel mochten blijven. Ik sta hier intussen 38 jaar. Wij zijn hier destijds aangekomen met 24 gezinnen, nu zijn we al met 50, kinderen en kleinkinderen incluis."

"Wij willen hier niet weg want dan moeten we weer rondtrekken van het ene terrein naar het andere. Want niemand wil ons. Onze kinderen moeten dan constant van school veranderen maar die hebben hun vriendjes hier en willen ook niet meer weg. We zijn 2020, zo kan je toch niet met mensen omgaan",  aldus nog Godelieve.

Lees verder onder de foto.

Natacha Van Dam en Godelieve Hoes

Natacha Van Dam woont al 28 jaar in het woonwagenpark. Haar man was woonwagenbewoner. "Ik ben hier als buitenstaander ingerold en vind het een erg warme gemeenschap, die niemand kwaad doet. Mensen denken dat woonwagenbewoners dieven zijn maar wij zijn ook maar gewone burgers, die gaan werken en belastingen betalen. Zet ons toch niet als honden op straat. Waar moeten we naartoe? Weer overal weggejaagd worden?"

"'Als "gunst" krijgen wij 3,5 jaar van de stad om te vertrekken maar waar moeten wij naartoe? Wij vragen geen luxe, laat ons gewoon staan. Verhoog desnoods de huur - wij betalen huur aan de stad- of geef ons een andere locatie. Wij staan hier al tientallen jaren aan de Makro in Deurne. Niemand klaagt over ons, wij zorgen niet voor overlast", zegt Godelieve.

"Eerst zou ons woonwagenpark gerenoveerd worden. We gingen ook naar alle vergaderingen daarover en nu plots moeten we weg. We begrijpen er niks van", zegt Natacha.

"Wij zijn geen mensen om in een huis te wonen. Als wij in een huis moeten wonen, gaan wij dood.

Woonwagenbewoonster Godelieve Haes

"Ik heb 17 jaar in een huis gewoond, mijn ouders waren gewone burgers. Die samenhorigheid en warmte die je hier vindt, vind je nergens. Lief en leed worden gedeeld. Mijn kinderen en kleinkinderen komen alle dagen over de vloer. Oudere mensen gaan nooit naar een home, kinderen nooit naar de crèche. Wij zorgen voor elkaar. Als ik panne heb met de auto, hoef ik zelfs de autopechdienst niet te bellen, andere woonwagenbewoners komen me meteen uit de nood helpen. Die warmte vind je nergens anders. Neem mij dat af, en ik ga dood", zegt Godelieve.

"Wij zijn een open maar voor sommige mensen misschien een gesloten gemeenschap want we worden vaak als dieven afgeschilderd. Het is logisch dat je je dan wat afsluit van de anderen. Maar zodra de mensen ons kennen, zeggen ze zelf dat ze een heel ander beeld van ons hadden", aldus nog Natacha. 

"Wij vertrekken hier niet. Desnoods komen ze met bulldozers, dan leg ik mij voor mijn woonwagen. Maar vertrekken doe ik hier niet"

Woonwagenbewoonster Natacha Van Dam

Intussen hebben de woonwagenbewoners een petitie opgestart. Die telt al meer dan 1.000 handtekeningen. De woonwagenbewoners zullen die tijdens de gemeenteraad van eind maart aan het stadsbestuur overhandigen. Ze hebben ook een advocaat in de arm genomen om te na te gaan wat de juridische mogelijkheden zijn. 

Meest gelezen