Videospeler inladen...

24 doden bij zwaarste rellen tussen hindoes en moslims in India in decennia

Voor de derde opeenvolgende nacht is het in de Indiase hoofdstad Delhi tot incidenten gekomen. Er zijn ook meer dan 200 gewonden opgenomen in ziekenhuizen. De lokale overheid overweegt om het leger in te zetten.

Sinds zondag zijn er nu al zeker 24 mensen gedood en zijn er meer dan 200 gewonden verzorgd in ziekenhuizen in Delhi. Er zouden ook enkele politieagenten gedood zijn.

Verschillende bendes gaan elkaar te lijf. Milities van radicale hindoes zouden huizen van moslims en moskeeën aanvallen en in brand steken. Een aantal moslims zou wegtrekken uit wijken in Delhi waar er gevochten wordt. Anderzijds patrouilleren ook groepen gematigde hindoes om hun islamitische buren en een aantal moskeeën te beschermen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het gaat om de zwaarste religieuze incidenten in decennia. De bestuurder van de hoofdstedelijke regio Arvind Kejriwal noemt de situatie "alarmerend" en zegt dat het leger tussenbeide moet komen om de orde te herstellen. 

Oppositieleider Sonia Gandhi van de centrumlinkse Congrespartij wijt de onrust aan de plannen van de regering en eist het ontslag van Amit Shah, de minister van Binnenlandse Zaken.

"Discriminerende wet van regering-Modi"

Aanleiding van het recente protest is een nieuwe wet -de "Citizenship Amendment Act"- die is voorgesteld door de regering van premier Narendra Modi. Die wet maakt het gemakkelijker voor inwijkelingen uit Afghanistan, Pakistan en Bangladesh om de Indiase nationaliteit te verwerven. Dat kan zowel voor hindoes, boeddhisten, jains, sikhs, christenen of parsi's (zoroastristen), maar niet voor moslims. (Lees verder onder de foto).

Deze moslim neemt het zekere voor het onzekere en vertrekt uit Delhi.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Critici van de wet beschouwen dat als een discriminatie van moslims en een aantasting van de seculiere grondwet van India die een scheiding maakt tussen "tempel en staat". Dat heeft tot heel veel protest geleid, niet enkel bij de 180 miljoen leden van de moslimminderheid in India, maar ook bij seculiere hindoes en andere groepen, zoals de Congrespartij van de Gandhi-familie en bij linkse groepen.

De kern van de kwestie is de identiteit van India. Dat is sinds 1950 een seculiere republiek, maar de bevolking van 1,3 miljard mensen bestaat voor meer dan 80 procent uit hindoes. De hindoenationalistische partij van premier Modi, de BJP (Bharatiya Janata Party) en haar voorgangers hebben dat seculiere karakter altijd bestreden. De voorbije jaren heeft de BJP-regering ook echte stappen daartoe gezet, vorig jaar nog met de opheffing van de autonomie van de hoofdzakelijk islamitische deelstaat Jammu en Kashmir in het noorden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen