"Be a lady they said": actrice Cynthia Nixon veegt de vloer aan met onmogelijke verwachtingen voor vrouwen

Een video van Girls Girls Girls Magazine die onrealistische en tegenstrijdige verwachtingen voor meisjes en vrouwen aan de kaak stelt, gaat de jongste dagen viraal op sociale media. In de clip draagt actrice Cynthia Nixon een tekst voor onder de noemer "Be a lady they said" ("Wees een dame, zeiden ze") terwijl treffende beelden te zien zijn die de woorden kracht bijzetten.

"Be a lady they said. Your skirt is too short. Your shirt is too low. Don't show so much skin. Cover up." ("Wees een dame, zeiden ze. Je rok is te kort. Je hemd is te laag. Toon niet zoveel huid. Bedek jezelf."): zo begint de video die Girls Girls Girls Magazine enkele dagen geleden online plaatste en die sindsdien de wereld rondgaat via sociaalnetwerksites.

Het is actrice Cynthia Nixon, bekend als Miranda uit de serie "Sex and the city", die de woorden uitspreekt. Het gaat om een tekst die de Amerikaanse student Camille Rainville al in 2017 schreef en waarin ze een hele resem onrealistische en tegenstrijdige verwachtingen opsomt waarmee meisjes en vrouwen te maken krijgen.

De bijhorende beelden zetten de tekst niet alleen kracht bij, ze bevatten ook tal van referenties aan maatschappelijke discussies en publieke figuren die onder vuur zijn genomen wegens vrouwonvriendelijke uitspraken of grensoverschrijdend gedrag, zoals de Amerikaanse president Donald Trump en de gevallen filmproducent Harvey Weinstein die eerder deze week schuldig is bevonden aan aanranding en verkrachting.

De volledige tekst van Camille Rainville kunt u hier lezen (Engels). De video van Girls Girls Girls Magazine kunt u hieronder bekijken:

Meest gelezen