rtv

Belgische passagiers van cruiseschip Westerdam moeten niet meer thuis blijven: "Terug in de bewoonde wereld geweest"

De tien Belgen die vorige week terugkeerden van het cruiseship Westerdam, moeten niet meer binnen blijven. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De kans is heel klein dat zij alsnog ziek zouden worden. Aan boord van het schip Westerdam was eerder deze maand een mogelijk geval van Corona vastgesteld. 

De tien landgenoten die vorige week terugkeerden naar België na hun reis met het cruiseschip MS Westerdam in Azië moeten niet langer thuis in quarantaine blijven. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De kans is zeer klein dat ze alsnog ziek zouden worden van het nieuwe coronavirus.

Francis Schellekens uit Herenthout (foto) is een van de mensen die nu opgelucht ademhalen: "Dat kwam onverwacht. Ik ben in de auto gesprongen en naar het centrum van Herenthout gereden. De krant gaan halen. Een beetje in de bewoonde wereld geweest."

Kritieke periode voorbij

De tien Vlamingen keerden vorige week op verschillende tijdstippen terug na hun reis met het schip. De Westerdam had eerder deze maand een tiental dagen rondgevaren op de Aziatische wateren, totdat uiteindelijk Cambodja het schip toelating gaf om aan te meren. Andere landen lieten het schip uit vrees voor het coronavirus niet toe. Later bleek eerst dat één van de passagiers die het schip had verlaten, wel was besmet met het nieuwe virus. Maar nadien bleek die Amerikaanse vrouw uiteindelijk toch niet besmet te zijn.

De Belgen moesten normaal gezien tot overmorgen (vrijdag) thuis in quarantaine blijven en regelmatig hun temperatuur meten. Maar na een nieuwe evaluatie werd beslist dat het niet meer nodig is, omdat er geen andere opvarenden ziek meer geworden zijn en de meest kritieke periode bij het ziekteverloop inmiddels voorbij is.

"We schatten in dat ze niet nog langer thuis moeten blijven. Ze mogen hun leven hervatten", zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. Het agentschap contacteerde hen daarom woensdag per telefoon. De tien moeten wel waakzaam blijven, symptomen melden en aan zelfmonitoring doen. 

Meest gelezen