Provincie Vlaams-Brabant

Beverdam in Tremelo verlaagd: “Geen wateroverlast meer en bevers blijven beschermd”

De beverdam in de Vijversbeek in Tremelo is verlaagd. De provincie Vlaams-Brabant wil zo zorgen voor een normale afvoer van het beekwater en minder wateroverlast. De dam werd gebouwd door bevers, een beschermde diersoort. Daarom werd er besloten hun dam en burcht niet volledig te verwijderen. “Zo hebben we geen wateroverlast, maar blijft de bever toch beschermd”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Waterlopen en Dierenwelzijn.

Tremelo heeft er de laatste jaren heel wat bevers bijgekregen. De Vijversbeek en de Grote Laak kregen er elk een familie bij. Bevers bouwen dammen, en die kunnen de normale stroming van de beek hinderen. Woongebieden rond de Vijversbeek kregen te kampen met wateroverlast. Na hevige regenval komt het waterniveau te hoog te staan, met overstromingen als gevolg. “Met het verlagen van de dam kan het probleem van wateroverlast opgelost worden en wordt er ook aandacht gegeven aan de bevers”, zegt Mieke Van Loo, voorzitster van Natuurpunt Tremelo.

Beverburcht

De provincie Vlaams-Brabant ging in overleg met de gemeente Tremelo, het Agentschap voor Natuur en Bos, de eigenaar van het kasteeldomein en Natuurpunt. Samen werkten ze het plan uit. De beverdam wordt zodanig verlaagd dat de toegang tot de beverburcht onder water blijft, maar het water ook nog voldoende kan doorstromen. “We zijn tevreden dat de dam niet vernietigd wordt en dat de bever rustig zijn ding kan blijven doen”, aldus Van Loo.

Meest gelezen