Radio 2

Tientallen schedels in Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal te bezichtigen

In de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt is vandaag het boek "Met maagdelijke blik" voorgesteld. Onderzoekers Fanny Van Cleven en Mark Van Strydonck bestudeerden voor dat boek de herkomst van de schedels en botten in de kathedraal. Die stukken vielen er ook te bewonderen. 

In de kathedraal in Hasselt kon je deze voormiddag een merkwaardige collectie bewonderen: eeuwenoude versierde mensenschedels. Het gaat om de reliekenschat van Herkenrode, dat is een middeleeuwse collectie van meer dan honderd versierde menselijke schedels en botten.

Diverse collectie

De collectie wordt al jarenlang verzorgd door de zusters in Herkenrode in Hasselt. En nu ook bestudeerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), waar ze een conservatiebehandeling kregen. 

Fanny Van Cleven werkte mee aan het boek en coördineerde het onderzoek. "Het gaat om 114 objecten waarvan 47 schedels, die in allerlei weefsels verpakt zijn", vertelt Van Cleven. "Er zijn ook nog stukjes bot, of andere kleine fragmenten die op paneeltjes genaaid zijn. Eigenlijk is het een heel diverse collectie." 

Meest gelezen