21 mensen vermoord en dorp platgebrand in Kameroen: "Koelbloedig moorden is zware misdaad"

In Kameroen heeft de overheid, samen met etnische Fulbenomaden, afgelopen Valentijn een twintigtal mensen vermoord. Dat blijkt uit een rapport van Human Rights Watch (HRW). Daarbij waren zeker dertien kinderen en een zwangere vrouw. Ze hebben ook huizen in brand gestoken. "Het koelbloedig vermoorden van burgers, waaronder kinderen, zijn zware misdaden", stelt de HRW.

In Kameroen woedt er al een tijd lang een conflict, Engelstalige inwoners willen zich afscheiden van het land. Sinds 2017 gaan separatisten en Fulbenomaden, die de steun hebben van de regering, elkaar vaak te lijf. Gewapende separatisten stelen vee van de Fulbe, en zij vallen dan op hun beurt gebieden aan waar separatisten actief zijn.

Ze schoten mijn kinderen één voor één dood. Daarna staken ze mijn huis in brand

Toch is deze slachtpartij in een klein dorpje buitensporig te noemen. Huizen werden in brand gestoken en willekeurige burgers werden vermoord. Eén man deed zijn verhaal aan Human Rights Watch: "Ik hoorde geweerschoten en nam dekking in de buurt van mijn huis. Van daar zag ik hoe mijn moeder neergeschoten werd. En daarna werden mijn zeven kinderen ook één voor één doodgeschoten. Hun lichamen vielen op dat van mijn moeder. Daarna staken ze mijn huis in brand."

De overheid stelt dat het uitgebrande dorp "te betreuren bijkomende schade" is door een confrontatie tussen "terroristen", waarmee de separatisten bedoeld worden, en regeringstroepen. Ze stellen dat het dorp uitbrandde als gevolg van brandstofcontainers die geraakt werden door geweerschoten. Ze geven daarbij aan dat slechts 5 mensen in het dorp om het leven kwamen. In plaats van de 21 waarvan HRW spreekt.

Internationale wetten en normen

Getuigen waarmee HRW sprak weerleggen de verklaring van de overheid. Ze zeggen dat er geen confrontatie was, dat ze geen ontploffingen gehoord hebben, en dat het uitmoorden van burgers doelbewust was.

De Verenigde Naties spoorde de Kameroense overheid aan om een onderzoek te openen naar de oorzaak van de moordpartij, en om de daders terecht te stellen. "Kameroense soldaten moeten zich houden aan de internationale wetten en normen tijdens hun werk."

Meest gelezen