Radio 2

Cycling Vlaanderen lanceert in Gent campagne voor meer meisjes in wielerwedstrijden


Cycling Vlaanderen heeft vandaag de campagne #Zijaanzij gelanceerd om meer meisjes aan het koersen te krijgen. In Vlaanderen zijn er nu amper 150 wielrensters in competitiewedstrijden. “We proberen alle mogelijke drempels weg te nemen”, vertelt Anne-Laure Gheerardyn van Cycling Vlaanderen.

Ze zijn amper met 150, de meisjes tussen 5 en 18 jaar die af en toe meedoen aan een echte wielerwedstrijd. Bij de jongens in dezelfde leeftijdsgroep ligt dat aantal 20 keer hoger.  De wielerkoepel Cycling Vlaanderen wil iets aan het grote verschil doen en lanceert daarom de campagne #Zijaanzij. "We willen zo meer talent ontdekken en op termijn ook meer toppers afleveren van het niveau van een Jolien D’Hoore of een Lotte Kopecky", klinkt het. 

Drempels weghalen

“We merken dat er nog te veel drempels zijn”, zegt Gheerardyn. “Er is een mentale drempel: veel meisjes denken nog, onterecht, dat wielrennen een mannensport is. Daarnaast is er ook een financiële drempel: fietsen is geen goedkope sport. Dat verhelpen we door aan een schappelijke prijs van 150 tot 200 euro per jaar een koersfiets en toebehoren te verhuren aan meisjes die meestappen in het project."

Geen ervaring nodig

Geïnteresseerde meisjes hoeven geen ervaring te hebben op de fiets. Cycling Vlaanderen is vooral op zoek naar enthousiaste sportievelingen. De fietstechniek wordt op punt gezet in verschillende workshops. De eerste is er al binnen twee weken in Gent. 

Op zoek naar toptalent

“Het doel is om dit jaar zowat 40 nieuwe meisjes aan het koersen te krijgen. Ze krijgen via ons begeleiding met de bedoeling om deze zomer al eens een regionale wedstrijd mee te rijden. Op lange termijn hopen we dat ze kunnen doorstromen naar wedstrijden, zoals het Belgisch of Vlaams kampioenschap.” De wielerkoepel hoopt op die manier ook toptalenten te kunnen ontdekken.  De eerste meisjes hebben zich intussen al opgegeven. "Er is zeker nog plaats voor andere geïnteresseerden", benadrukt Gheerardyn. 

Aanmelden kan via de website zijaanzij.cycling.vlaanderen 

Meest gelezen