Nicolas Maeterlinck

"Willen we zo doorgaan?": woordvoerders Open VLD en N-VA reageren erg verschillend op harde Twittercommunicatie

"Willen we echt zo doorgaan?" In een reactie op de Twitterrel van gisteren stelt de woordvoerder van Open VLD de huidige stijl van politieke communicatie in vraag. Met twee filmpjes verweten regeringspartijen Open VLD en N-VA elkaar gisteren dat ze beloftes breken. Woordvoerder Thomas Vanwing (Open VLD) vindt dat daarmee "alleen de anti-politiek" wordt gevoed en wil de communicatie van Open VLD weer wijzigen. Woordvoerder Philippe Kerckaert van N-VA maakt hard dat de video van N-VA "terechte inhoudelijke kritiek" bevat, wat volgens hem "in schril contrast staat met het Open VLD-filmpje". 

Zelfs voor wie de stijl op Twitter gewoon is, was het een opvallend schouwspel. In twee filmpjes hakten de regeringspartijen Open VLD en N-VA hard op elkaar in. De sfeer in de Vlaamse regering leek helemaal bekoeld, de zeden in politieke communicatie verdwenen. 

N-VA verweet Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dat ze niet consequent is als het gaat over het standpunt rond staatshervormingen. Een uitspraak over "herfederalisering" (het versterken van het Belgische, federale niveau) van deze week in "Terzake", zetten ze naast een uitspraak van Rutten van tien jaar geleden. 

Open VLD reageerde minstens even hard terug met een montage van gebroken beloftes van N-VA, onder andere over confederalisme en asielfraude. 

Grondregels

Thomas Vanwing, woordvoerder van Open VLD en Gwendolyn Rutten, laat nu in een reactie weten dat die communicatie inderdaad "uitzonderlijk" was. "Hiermee gingen we in tegen onze eigen communicatieve grondregels: we communiceren in principe enkel over onze eigen winkel, op een positieve manier én louter op basis van feiten. Maar dit was nodig om een punt te maken."

Hiermee gingen we in tegen onze eigen communicatieve grondregels

Thomas Vanwing, woordvoerder Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Ten eerste vindt Open VLD de montage van N-VA "inhoudelijk betwistbaar". Hij wijst erop dat het partijstandpunt veranderde na een partijcongres in 2013 en door de zesde staatshervorming, waardoor de oude video niet meer relevant was.

Daarnaast wilde hij reageren op de "herhaaldelijke aanvallen en karaktermoord op onze voorzitter". Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever al fel uitgehaald naar Rutten omdat die met PS zou willen besturen in ruil voor de post van premier, wat Rutten ontkent. "Men hoopt dat de slachtoffers geïntimideerd geraken en dat ze zouden terugdeinzen", zegt Vanwing, "een gekende tactiek". 

Anti-politiek

Opvallend, Vanwing roept ook op tot verandering. "Ik kan alleen maar hopen dat onze reactie en deze ‘rel’ iedereen bij de democratische partijen doet nadenken. Willen we echt zo doorgaan de komende jaren? Dan voeden we alleen de anti-politiek en maken we de extremen groter."

Hij wordt zelfs openhartig en geeft toe dat hij de laatste maanden veel heeft "gedacht of het dit wel allemaal waard is". Open VLD zal zijn communicatiestijl nu terug bijsturen, zegt de woordvoerder: "Vanaf vandaag keren we terug naar onze eigen stijl met positieve communicatie."

Vanaf vandaag keren we terug naar onze eigen stijl met positieve communicatie

Thomas Vanwing, woordvoerder Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Inhoud

Een heel andere boodschap bij N-VA-woordvoerder Philippe Kerckaert. "Wij bekritiseren enkel de argumenten die Open VLD in de markt probeert te zetten om een paars-groene regering (een federale regering zonder N-VA, met PS, red.) zonder Vlaamse meerderheid te verkopen", laat hij weten.

"De bedoeling van het filmpje was om er toch even op te wijzen dat Rutten (en bij uitbreiding de Open VLD) niet altijd voor herfederalisering heeft gepleit en dat haar overtuiging wel degelijk is veranderd ten opzichte van vroeger", zegt Kerckaert.

Om aan te tonen dat de video niet uit de context is getrokken, geeft hij een langere versie van de oude uitspraken rond staatshervormingen mee. Die kan u hier bekijken. 

Videospeler inladen...

Onze fundamenteel inhoudelijke reactie (...) staat in schril contrast met het Open VLD-filmpje, wat een aaneenrijging is van nogal goedkope, uit de context getrokken en ongefundeerde kritiek

Philippe Kerckaert, woordvoerder N-VA

Volgens Kerckaert was het Open VLD-filmpje in tegenstelling tot dat van de N-VA "een aaneenrijging van nogal goedkope, uit de context getrokken en ongefundeerde kritiek". De video van N-VA noemt hij een "fundamenteel inhoudelijke reactie" op het Terzake-interview van Rutten. 

Meest gelezen