Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Coronavirus breidt zich uit in Europa: eerste Fransman is overleden, man in Duitsland is in kritieke toestand

Zoals verwacht breidt het coronavirus zich erg snel uit in Europa. In Parijs is het eerste Franse slachtoffer van de ziekte overleden. In Amiens en in de Duitse stad Heinsberg zijn mensen in kritieke toestand. Heinsberg ligt vlak bij de grens met Nederlands-Limburg.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid meldt vanochtend dat er drie nieuwe gevallen van coronabesmetting zijn vastgesteld in het land. Een  van hen, een man van 60, is vannacht overleden in een ziekenhuis in Parijs. Een andere man wordt in kritieke toestand verzorgd in Amiens, in Picardië in het noorden van Frankrijk. De derde besmetting is vastgesteld in Straatsburg in de Elzas. Die laatste patiënt was onlangs naar Noord-Italië geweest.

Op een persconferentie vanmiddag ging de aandacht naar de overleden man in Parijs en de zwaar zieke man in Amiens. Geen van beiden is blijkbaar in risicogebied geweest (zoals China of Italië). Er is nu een crisiscentrum dat de bron van de besmetting in die regio moet onderzoeken. Het gaat om de nieuwe regio Hauts-de-France, het gebied tussen Parijs en de Belgische grens, een samenvoeging van het vroegere Picardië en Nord/Pas-de-Calais.

Het gaat om de eerste persoon met de Franse nationaliteit die is overleden aan het virus. Eerder was in Frankrijk een bejaarde Chinese toeriste gestorven. In totaal zijn er nu bijna twintig besmettingen in Frankrijk vastgesteld. Meer dan vijf daarvan deden zich voor in een chalet in de Franse Alpen. De bron was toen een Brit die uit Singapore was teruggekeerd en daar een skivakantie hield met vrienden en familie.

Man in Duitsland in kritieke toestand

Volgens de Duitse tv-zender ARD is een man van 47 in de stad Heinsberg in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Zijn vrouw is ook besmet. Heinsberg ligt in het westen van Duitsland, niet ver van Sittard in Nederlands-Limburg. In Heinsberg zijn alle crèches en scholen uit voorzorg gesloten. 

Meer naar het zuiden, in de deelstaat Baden-Württemberg, is er ook een besmette man van 25 in het ziekenhuis opgenomen.

Hij zou kort geleden een uitstapje naar Milaan gemaakt hebben. Het is vooral in Italië dat het aantal gevallen de laatste dagen enorm is toegenomen.

Er zijn nu al 18 gevallen van besmetting gemeld in Duitsland. De meesten waren in de zuidelijke deelstaat Beieren. 

Italië is grootste probleem in Europa

Italië is in Europa het land met de meeste besmettingen. Daar zijn nu al bijna 400 besmettingen en zijn er twaalf  mensen overleden aan het virus. Vanuit Italië heeft de ziekte zich ook verspreid over andere landen.

Bekijk het verslag van Steven Decraene uit Milaan uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In Spanje zit een duizendtal toeristen in quarantaine in een hotel op het Canarische eiland Tenerife. Onder hen zijn ook een honderdtal Belgen. Ze zouden 14 dagen in quarantaine in dat hotel moeten blijven. Ook in Barcelona is een vrouw ziek geworden na een uitstapje in Italië. In Madrid zijn er twee besmettingen en in Valencia een. In totaal zijn er in Spanje nu al tien besmettingen vastgesteld. 

Gisteren heeft het virus zich ook uitgebreid naar Tirol in Oostenrijk, naar Kroatië en naar de zuidelijke regio Ticino in Zwitserland. In de meeste gevallen ging het om een besmetting vanuit Italië. Vanmiddag is ook een vrouw in de Griekse stad Thessaloniki positief getest op het virus. Ook zij was onlangs in Italië. Het is het eerste geval van het coronavirus in Griekenland. Ook in buurland Noord-Macedonië is een besmetting gemeld.

Corona bereikt nu ook Brazilië

In Brazilië heeft de regering het eerste geval van coronabesmetting gemeld. Dat meldt het persbureau Reuters. Het zou gaan om de eerste besmetting met coronavirus in Latijns-Amerika. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

In China -het land waar het virus het eerst is opgedoken- bezweken gisteren 52 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het laagste aantal overlijdens op één dag in drie weken tijd. Ook het aantal nieuwe besmettingen viel terug tot ongeveer 400 per dag.

In het Verre Oosten lijkt nu vooral Zuid-Korea het land te zijn met de grootste problemen. Gisteren noemde president Moon Jae-in de situatie in zijn land "zeer ernstig". Vandaag zijn er opnieuw 115 nieuwe besmettingen gemeld en stijgt het aantal daarmee tot 1.261. Dat is het hoogste aantal buiten China. Elf Koreanen zijn intussen overleden. Een aantal Zuid-Koreaanse militairen zijn ziek en vandaag is ook een Amerikaanse militair in Korea ziek geworden.

Een ander land met een groot virusprobleem is Iran. Daar zijn de voorbije dagen al 19 mensen overleden aan de ziekte Covid-19. Dat is het hoogste aantal doden buiten China. Officieel zijn er 139 mensen in Iran besmet. Veel verbindingen tussen Iran en andere landen in het Midden-Oosten zijn geschrapt, ook die met landen waarmee Teheran normaal betere relaties heeft zoals Irak en Libanon. Tegelijk stijgt ook het aantal ziektegevallen in de Golfstaten zoals Koeweit, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

Buurland Irak verbiedt alle openbare bijeenkomsten en samenkomsten in scholen, universiteiten, bioscopen, cafés en clubs. Het verbod geldt van 27 februari tot en met 7 maart. Het land weert voortaan ook reizigers uit Koeweit en Bahrein. Ook reizigers uit China, Iran, Japan, Zuid-Korea, Thailand, Singapore en Italië zijn niet langer welkom in Irak. 

In kaart: in deze landen werden besmettingen vastgesteld

Meest gelezen