Videospeler inladen...

Bernie Sanders schietschijf in laatste debat voor Super Tuesday: "Lot van koploper, anderen willen momentum afremmen"

In een nieuw debat bij de Democraten hebben de andere kandidaten hun pijlen gericht op Bernie Sanders, de voorlopige leider in de race om de presidentskandidaat te worden voor de partij. Sanders beet van zich af in een behoorlijk chaotisch debat. Het is het laatste voor de cruciale "Super Tuesday" volgende week, wanneer 14 staten voorverkiezingen houden.

Het debat vond plaats in Charleston, South Carolina, waar er nu zaterdag al voorverkiezingen zijn. Voormalig vicepresident Joe Biden heeft fel ingezet op de staat, waar hij een grote aanhang heeft bij de zwarte gemeenschap. De linkse Bernie Sanders heeft hem in de lokale peilingen echter bijna ingehaald. Het wordt wellicht dus spannend.

De goeie resultaten van Sanders maakten hem de schietschijf in dit debat. Zo stelde miljardair Michael Bloomberg meteen bij de start van het debat dat de Russische president Vladimir Poetin Sanders helpt om de voorverkiezingen te winnen. "Sta me toe om te zeggen aan Poetin dat als ik president ben hij zich niet meer zal kunnen mengen in de verkiezingen", antwoordde Sanders.

Veel van de aanvallen op Sanders draaiden rond de vraag over zijn "verkiesbaarheid", vanwege de linkse ideeën die hij voorstaat, zoals universele gezondheidszorg en gratis hoger onderwijs. Om het op te nemen tegen Trump, is het beter om voor een kandidaat in het centrum te kiezen die ook gematigden kan aanspreken, zo luidt de redenering.

Als Sanders de nominatie binnenhaalt, zal Trump de verkiezingen winnen, waarschuwde Pete Buttigieg, de jongste kandidaat op het podium. Een andere centrumkandidaat, senator Amy Klobuchar, merkte op dat de plannen van Sanders 60 biljoen dollar zouden kosten. "De rekening klopt niet."

Lees voort onder de foto.

Bernie Sanders, Joe Biden en Pete Buttigieg
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Veel nervositeit en veel persoonlijke aanvallen"

"Er was veel nervositeit, veel persoonlijke aanvallen, veel boosheid", zegt onze correspondent Björn Soenens. "Het was even bitsig als vorige week, soms zelf nog bitsiger. De moderatoren hielpen daar ook niet bij. Ze lieten het uit de hand lopen en lieten de kandidaten door elkaar praten. Het deed me soms een beetje denken aan vuurspuwen en granaatwerpen."

Sanders probeerde zich op een rustige manier te verdedigen, met een beetje humor

VS-correspondent Björn Soenens

Hoe ging Sanders om met al de aandacht? "Hij heeft zich vrij kalm gehouden", zegt Soenens. Hij zei: kijk, ik ben geen radicaal. Hij probeerde zich op een rustige manier te verdedigen, met een beetje humor. "Mijn naam wordt hier wel vaak vermeld vanavond, ik ga serieus over de tongen", zei hij ergens tussendoor."

"Dat is natuurlijk het lot van de koploper. Je krijgt aanvallen te verduren van diegenen die je momentum willen afremmen. Maar ik weet niet of het echt gelukt is, al heeft hij wel lastige momenten gehad. De vraag is: willen kiezers dat hakken zien? Als je voortdurend op een ander zijn hoofd zit te timmeren, draagt dat niet bij tot je beeld als vereniger. Ik weet niet of het zo goed is voor het publiek om al dat geruzie te zien op televisie."

Joe Biden beseft dat hij mag inpakken als hij zaterdag niet wint in South Carolina
VS-correspondent Björn Soenens

Met Super Tuesday komt er een bijzonder belangrijk moment in de race aan. Maar ook de voorverkiezingen van zaterdag in South Carolina zijn voor sommigen al enorm belangrijk. "Joe Biden was bijzonder scherp en vinnig in dit debat", zegt Soenens. "Hij beseft dat hij mag inpakken als hij hier niet wint. Als hij wel wint, na zijn tweede plaats in Nevada, brengt dat nieuw leven in zijn campagne en kan hij weer voort."

Michael Bloomberg, de miljardair uit New York, doet pas mee vanaf dinsdag. Hij maakte volgens Soenens een betere beurt dan bij zijn eerste debat vorige week. "Maar een topdebater is hij niet", aldus onze correspondent. "De vraag is of de kiezers hem daarop zullen afrekenen. Je ziet hem voortdurend, op alle kanalen. Hij heeft nu al meer dan 500 miljoen uitgegeven aan zijn campagne."

Björn Soenens geeft ons ook een blik achter de schermen van het debat en kon zelfs even de vrouw van Bernie Sanders spreken. Bekijk hier zijn reportage:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Elizabeth Warren en Bernie Sanders
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen