AFP or licensors

Egyptenaren nemen met plechtigheid afscheid van ex-president Moebarak

In Egypte is ex-president Hosni Moebarak begraven. Hij kreeg een volwaardige militaire begrafenis. Moebarak overleed gisteren op 91-jarige leeftijd. Hij was jarenlang de sterke man van Egypte, tot hij in 2011, tijdens de Arabische Lente, afgezet werd.

De begrafenis, compleet met kanonnenvuur en een parade, werd volledig live uitgezonden op de Egyptische staatsomroep. Die omroep toonde ook beelden van een jonge Moebarak, voordat hij begin jaren 80 aan de macht kwam. Ook de kranten in Egypte hadden vandaag zijn portret op hun voorpagina's gedrukt. 

Na de middagsgebeden in een militaire moskee in de hoofdstad Caïro werd Moebaraks kist, gewikkeld in Egyptische vlag, in een koets doorheen de straten van Caïro geleid. Daarbij waren ook de zonen van Moebarak, aangevuld met een resem ministers die onder zijn regeerperiode gediend hebben. De huidige persident van Egypte, Abdul Fatah al-Sisi, kwam kort de plechtigheid bijwonen.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Moebarak werd na de plechtigheid begraven in Heliopolis, een wijk van Caïro, waar Moebarak tijdens zijn regeerperiode, en lang daarna, woonde. 

Mohamed Mursi

De manier waarop zijn dood in Egypte verwerkt wordt, staat in fel contrast met de dood van de man die Moebarak opvolgde, Mohamed Mursi. Zijn dood in juni vorig jaar ging bijna onopgemerkt voorbij. Alleen familie was uitgenodigd op zijn begrafenis, die in alle stilte werd gehouden. Mursi werd afgezet door de huidig president Al-Sisi in 2013.

AFP or licensors

Meest gelezen