Videospeler inladen...

Belgen in hotel in Tenerife wellicht tot 10 maart in quarantaine

De 118 Belgen die in quarantaine zitten in een hotel in Tenerife zullen daar wellicht nog twee weken moeten blijven. Dat staat in een sms-bericht dat ze gekregen hebben van reisorganisator TUI. Volgens de lokale autoriteiten in Tenerife zouden de komende dagen ruim 100 mensen uit het hotel mogen vertrekken. Of daar Belgen zullen bij zijn, is onduidelijk.

In hotel H10 Costa Adeje Palace verblijven meer dan 700 vakantiegangers uit 25 landen. Onder hen zijn minstens 118 Belgen. De twee Italianen die besmet zijn, liggen in afzondering in een ziekenhuis, net als een ander koppel dat eveneens positief testte. 

De Belgen hebben nu van reisorganisator TUI Belgium een sms-bericht gekregen met de mededeling dat ze waarschijnlijk tot 10 maart in het hotel zullen moeten blijven en, zo staat er nog te lezen: “dit hangt ook af van uw testresultaten die binnen 48 uur worden gemeld.”

“We hebben de bevestiging van de lokale autoriteiten dat de officiële quarantaineperiode in het hotel 2 weken zal zijn. Dat betekent tot 10 maart dat normaal gezien de reizigers in het hotel zullen moeten blijven", zegt Piet Demeyere van TUI Belgium.

“Op basis van de resultaten kan het zijn dat mensen vroeger kunnen vertrekken. Daar is al wat over gecommuniceerd dat er een honderdtal klanten eerder het hotel zouden kunnen verlaten, maar daar hebben wij nog geen enkel detail over gekregen en is het afwachten om hoeveel Belgische reizigers het zou gaan.”

(lees voort onder de sms)

Alle gasten in het hotel zijn in quarantaine geplaatst. Ze mogen het hotel niet verlaten, maar kunnen wel naar het restaurant en het zwembad. Volgens reizigster Carine Van Poucke is er gisterenavond nog een medische check-up geweest bij mensen die een hoest hadden. 

"Dat maakte wel indruk, want dat was een totaal ander medisch team dan de eerste keer. Ze waren van kop tot teen ingepakt. Als ze uit de kamer kwamen waar ze iemand onderzocht hadden, kleedden ze zich volledig om. Ze zeiden ook tegen de mensen die ze onderzochten, "don't touch me" (raak me niet aan)."

Van Poucke denkt dat ze nog wel een tijdje in het hotel zal vastzitten. "Het ziet ernaar uit dat het medische team hier niet te snel zal vertrekken, want er zijn mobiele toiletten geplaatst voor hen buiten. Het is uiteindelijk de regering, die in overleg met het medisch team, zal moeten beslissen wat ze met ons gaan doen." 

Er is ook weinig personeel in het hotel aanwezig. De ploeg die gisterenochtend al in het hotel aanwezig was, is niet meer afgelost. "Daarom is alles van bar en restaurant gesloten", zegt Van Poucke. "Van de kuisploeg hebben we enkel een verse handdoek en enkele productjes gekregen. We begrijpen wel dat het onmogelijk is om alle kamers te poetsen."  

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Gebrek aan informatie

Touroperator TUI maakte gisteren bekend dat ze 110 Belgische klanten hebben in het hotel. Touroperator Corendon heeft er zes en Sunweb twee. 

Volgens Sunweb-woordvoerder Tim Van den Bergh heeft zowel de leiding van Sunweb in Rotterdam als de reisleiding op Tenerife zelf contact gehad met de in quarantaine gestrande reizigers in het hotel. "Ze stellen het naar de omstandigheden goed en kunnen zowel hun maaltijden in het restaurant van het hotel gebruiken als wel een beroep doen op room service voor hun maaltijden", zegt Van den Bergh.

Gisteren liep de bevoorrading alvast niet van een leien dakje. "Avondeten was niet voorzien. We hebben vanmiddag een broodje gehad en dat was blijkbaar ons avondeten", liet Ann Van Cauwenberghe weten, die in het hotel verblijft. Ze hekelde ook het gebrek aan informatie. 

"Ze gaven ons een mondmasker waarmee we mochten rond lopen", vertelt Van Cauwenberghe. "We waren een kwartiertje aan het rondlopen en kregen we de opmerking dat we de kamer niet mochten verlaten. Het is echt niet duidelijk."

Bij Sunweb kunnen mensen die op het punt stonden om naar het hotel H10 Costa Adeje Palace af te reizen, hun reis omboeken of annuleren. Ook TUI en Corendon geven hun klanten die de komende twee weken in het hotel geboekt hadden, de kans om van hotel of bestemming te veranderen.

"Klanten die de voorbije week teruggekeerd zijn uit Tenerife zullen via e-mail de raad krijgen om de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid te raadplegen en op te volgen, zodat ze een huisarts raadplegen wanneer ze symptomen van ziekte zouden vertonen", zegt Van den Bergh van Sunweb.

Hotel in Innsbruck in Oostenrijk niet meer in quarantaine

Vanochtend was er ook sprake van een hotel in Innsbruck dat in quarantaine geplaatst was. Dat is ondertussen terug vrijgegeven. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de beelden van de aankomst van enkele vakantiegangers uit Tenerife hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen