Videospeler inladen...

Na Twitter-rel tussen N-VA en Open VLD: "Deze wondjes kunnen gaan etteren in de Vlaamse regering"

N-VA en Open VLD, twee partijen die samen in de Vlaamse regering zitten, zijn openlijk met elkaar in de clinch gegaan op Twitter. De discussie ging dan wel niet over het beleid van de Vlaamse regering en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat de sfeer in zijn ploeg wel goed zit. Maar hoe dan ook zet zo'n Twitter-rel druk op de samenwerking, denken politicologen. 

Het botert al een tijd niet meer tussen afscheidnemend Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en de N-VA. En dat is nu nog maar eens gebleken op Twitter. Maandag had Rutten het in "Terzake" over een eventuele herfederalisering waarbij enkele bevoegdheden van het Vlaamse niveau opnieuw naar het Belgische niveau zouden kunnen gaan. N-VA reageerde op Twitter met een oud filmpje waarin Rutten 10 jaar geleden net de omgekeerde beweging bepleitte. Open VLD plaatste daarop een filmpje waarin uitspraken van de N-VA als niet consequent werden afgeschilderd.

Twee coalitiepartners die elkaar openlijk op Twitter zo aanvallen. Het deed politicoloog Peter Van Aelst (Universiteit Antwerpen) naar eigen zeggen schrikken. "Sociale media lenen zich meer tot negatievere campagnes. Maar ik schrok ervan dat het komt van twee partijen die samen in een regering zitten. Het is ook geen toevallige tweet met een kwinkslag, het is expliciet mekaar bekritiseren."

Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) ziet een aantal verklaringen. "We zitten in een permanente campagnesfeer, de federale regeringsvorming ligt even stil en misschien komen er nieuwe verkiezingen aan. Dan kan het handig zijn om jezelf te gaan profileren en ik vermoed dat de N-VA de druk hoog wil houden en voor een stuk nog altijd lonkt naar de kiezers van Open VLD."

Maar of dit soort filmpjes kiezers kunnen overtuigen is zeer de vraag, denkt Peter Van Aelst. "Een deel van de achterban zal dit wel kunnen appreciëren, maar de grote meerderheid beschouwt dit weer als politici die spelletjes spelen, campagne voeren en niet bezig zijn met de bezorgdheden van de mensen."

Wat met de Vlaamse regering?

Het mag duidelijk zijn dat de moeilijke federale formatie zijn schaduw werpt op de Vlaamse regering. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat de sfeer in zijn regering goed zit. Maar dat stellen politicologen Bouteca en Van Aelst toch in vraag.

"Dit laat zeker sporen na", aldus Bouteca. "Als die sporen nu nog niet naar buiten komen, dan gaat dat het geval zijn wanneer er eventueel een federale regering wordt gevormd zonder Open VLD of zonder de N-VA. Dan gaan die wondjes die nu geslagen worden, beginnen te etteren en misschien wel grotere conflicten opleveren. Het voorspelt weinig goeds."

Meest gelezen