Radio 2

Schoonmaak na Aalst Carnaval kan beginnen: "Ongelofelijk wat wij hier soms vinden en het hotel ligt vol confetti" 

Aalst is zijn kater aan het verwerken: carnavalisten slapen hun roes uit, straatwerkers maken de binnenstad weer proper en hotelpersoneel ruimt de kamers op om opnieuw toeristen te kunnen ontvangen. Want drie dagen feest ... dat laat sporen na. Radio 2 Oost-Vlaanderen keek mee achter de schermen bij het Keizershof Hotel in Aalst.

Een achtergelaten boxershort, een vergeten carnavalsmuts, een twintigtal flessen drank en lakens met paarse en gele vlekken. "Deze kamer valt op het eerste gezicht eigenlijk nog mee", zegt gouvernante Leslie Wauters. Maar dan merkt ze een rode wijnvlek op, in de stoffering van een zetel. "Hopelijk geraakt die vlek er nog uit, want deze kamer is vorig jaar nog maar volledig vernieuwd", zucht ze.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

"Wij doen zo ons best om de kamers altijd mooi te presenteren, dan doet het wel een beetje pijn aan het hart om te zien hoe de kamers hier worden achtergelaten." De kamermeisjes bevestigen dat. "C'est horrible! Ongelofelijk wat wij hier soms vinden. Heel veel confetti en drank, maar soms zelfs braaksel. (Lacht) Tja, het is altijd zo bij carnaval. We zijn het al gewend."

Carnavalisten hadden geplast... Van boven in de gang, tot beneden in de lobby

"Een keer was het wel overdreven", herinnert front office manager Marino Braemt zich. "Er stonden carnavalisten boven in de gang te plassen. Aan de balustrade, dus het kwam tot helemaal beneden in de lobby. Op dat moment heb ik mij echt kwaad gemaakt. Maar ze waren stomdronken, dus ik had er geen vat op. Achteraf, eenmaal alles was opgekuist, kon ik er wel om lachen."

Voorzorgsmaatregelen

Het hotel probeert zich elk jaar - in de mate van het mogelijke - voor te bereiden op de fratsen en de vuiligheid van de carnavalisten. Leslie Wauters: "Het tapijt in de lobby bedekken we met een folie en in de kamers halen we bepaalde zaken weg, zoals de koffiemachines en de sierkussens."

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

"Ook buiten nemen we ons voorzorgen", voegt Marino Braemt toe. "De blauwe steen aan onze gevel beschermen we met houten palletten. We moeten wel, want we liggen pal in het centrum."

"Bovendien mag niemand van het personeel verlof nemen tijdens carnaval, omdat we iedereen hard nodig hebben", legt Braemt uit. "Onze werking is helemaal anders dan, want bij carnavalisten is het niet 's nachts slapen en overdag de stad in trekken, zoals bij de hotelgasten die we anders hebben. Carnavalisten komen te pas en te onpas een dutje doen, dus daar moeten wij op voorzien zijn." 

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen