Radio 2

Pleegouders gezocht voor blindengeleidehonden in opleiding: "Het is ongelooflijk fijn om te doen"

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is op zoek naar vrijwilligers die pups helpen opvoeden. Die pups zullen later blinden of slechtzienden begeleiden in het dagelijkse leven. Linda Ottenburghs uit Diepenbeek en haar man zijn zo'n pleeggezin. "Als ik onze eerste hond Arko samen met Marjan zie rondlopen, ben ik zo fier en krijg ik bijna de tranen in mijn ogen", zegt Linda. 

Het begon allemaal toen Linda en haar man Leo een nieuwe hond wilden. Tegelijkertijd zochten ze ook vrijwilligerswerk en zo zijn ze erin getuimeld. “Intussen zitten we al aan onze derde pup", vertelt Linda in "Start Je Dag". "Het is zo mooi om een hond te begeleiden in dat proces en te zien groeien. Het is gewoon ongelooflijk fijn om te doen."

Twee honden hebben ze nu, Wiesje en Jurre. De oudste is 16 maanden, de jongste bijna 4. "Wiesje heeft minstens twee keer per dag een training", gaat Linda verder. "We nemen dan de trein, tram of bus of we gaan wandelen in een winkelcentrum. Soms nemen we ze 's avonds ook mee naar het theater. Op die manier maken we de honden nu al gewoon aan al de dingen die een blinde later graag wil doen of nodig heeft."

Intussen zitten we al aan onze derde pup
Vrijwilliger Linda Ottenburghs

Een pup opvoeden vraagt toch wel wat tijd, maar gelukkig staan Linda en Leo er niet alleen voor. Trainer Marc Ceyssens komt hen om de 14 dagen begeleiden. Volgens hem is het heel belangrijk dat kleine pups nu al gewoon worden gemaakt aan prikkels uit de omgeving: "Als ze daar te veel door afgeleid worden, gaan ze hun werk niet goed doen en gaan ze de blinde niet veilig over straat kunnen begeleiden.”

Leo en Linda zien hun honden ongelooflijk graag. De dag dat ze gematcht worden aan een blinde of slechtziende, is het dus wel een beetje moeilijk om afscheid te nemen. “Gelukkig mag je altijd op bezoek gaan. Zo waren we onlangs bij Marjan in Gent. Als ik onze eerste hond samen met haar zie lopen, ben ik zo fier en krijg ik bijna de tranen in mijn ogen. Dan ben ik blij dat ik daar een stukje van mag zijn, want dit betekent voor een blinde echt vrijheid.”

Wil jij ook vrijwilliger worden?

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is nu op zoek naar vrijwilligers die de pups helpen opvoeden. Die kunnen uit verschillende formules kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld naschoolse opvang doen, waarbij de getrainde hond ’s morgens, ’s avonds en in het weekend naar huis komt, maar ook vakantieopvang is een optie. 

Als je zelf ook pleegouder wil worden, kan je je hier opgeven.

Radio 2

Meest gelezen