Radio 2
Radio 2

Aalst Carnaval zit erop: einde van veilige editie wordt gevierd met popverbranding

In Aalst werd gisterenavond het einde van carnaval gevierd met de popverbranding. Volgens de traditie steekt Prins Carnaval het vuur aan, maar dat verliep moeizaam door de regen. De Aalstenaars lieten zich daarentegen niet tegenhouden door het natte weer: ze trokken massaal naar de Grote Markt. "Het was een veilige editie", concludeert de burgemeester. "Hopelijk kan nu ook de heisa gaan liggen."

Het verbranden van de pop staat symbool voor het einde van Aalst carnaval en dat roept veel emoties op bij de Aalstenaars. De popverbranding is dus niet alleen een moment van vreugde, maar ook van verdriet. Na drie dagen feest is het nu echt voorbij en blikt men terug op het voorbije jaar.

Op het moment dat de pop in brand werd gestoken was het volop aan het regenen en slaagde Prins Carnaval er niet in om het vuur aan te steken. De brandweer schoot hem te hulp en stak het vuur aan. Het verbranden van de pop duurde dus langer dan gewoonlijk. 

Veilige editie

Ondanks de heisa rond de 92ste stoet moest de politie weinig tussenbeide komen. “We kunnen spreken van één van de veiligste edities van de laatste 10 jaar”, zegt burgemeester van Aalst Christoph D’Haese. “Meer dan 100.000 mensen vierden carnaval in de stad. En dat drie dagen lang, 24 uur op 24. We zijn trots dat alles zo goed verlopen is.”     

Vanmorgen deelde D'Haese om 8 uur koffiekoeken en een warm kop koffie uit aan de fanatieke carnavalisten die tot het einde bleven feesten. De burgemeester hoopt dat samen met carnaval ook de heisa eindigt. “Ik heb geprobeerd om de wereld te laten zien waar Aalst Carnaval echt om draait. Het is geen racistische parade, geen antisemitische feest maar een verbindend volksfeest en dat is wat telt.” 

De volgende editie van Aalst carnaval start op een speciale dag: valentijn. “Volgend jaar gaan we de liefde verklaren aan carnaval. Dat zal mooie mogelijkheden bieden voor thema’s”, aldus D’Haese.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen