Traditionele pruimentaart op Aswoensdag in Antwerpen

Op Aswoensdag, het begin van de vasten voor de katholieken, wordt in Antwerpen traditioneel pruimentaart gegeten. Ook bij Patisserie EMI op het Kiel heeft bakker Patrick Peelman de hele nacht pruimenvlaaien gebakken.

Het is een traditie in Antwerpen om bij het begin van de vasten pruimentaart te eten. Dat doen we omdat de kleur van de pruimen lijkt op de zwarte kleur van het askruisje. Uit de geschriften van Felix Timmermans, een Vlaams schrijver en dichter, blijkt dat de goedkope pruimenvlaai een weldaad was voor arme mensen. De rijkere christenen hebben dat gebruik later overgenomen. "We komen uit een periode waarin we veel desserten hebben gegeten, denk maar aan Kerstmis en Nieuwjaar. Daarom zuiveren we op Aswoensdag het lichaam en eten we wat minder", vult Peelman aan.

Als je in de pruimenvlaai bijt en er zit genoeg pruimenspijs in, verdient dat een extra puntje

Klant bij Patisserie EMI

Hoe wordt dat gemaakt, zo'n pruimenvlaai? "We vullen een kruimel- of bladerdeeg met pruimenconfituur, of pruimenspijs voor de Antwerpenaren. We hebben ook taarten met halve, doorgesneden pruimen die we afwerken met rode confituur. Ik denk dat we er vandaag zo'n 500 gaan verkopen."

De klanten zijn er al vroeg bij: "Ik zet de traditie bij ons thuis voort en heb twee verschillen taarten gekocht, één met pruimenspijs en één met halve pruimen. Die laatste is mijn favoriet. Als je er in bijt en er zit genoeg pruimenspijs in, verdient dat een extra puntje." 

Meest gelezen