Videospeler inladen...

Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus? Viroloog Marc Van Ranst legt uit wat werkt en wat niet

Nu het nieuwe coronavirus in ons land is, dringt de vraag zich op: wat kan je zelf doen om je te beschermen tegen het coronavirus? Welke maatregelen zijn effectief? Viroloog Marc Van Ranst zet op een rijtje wat er werkt, en helpt de fabeltjes de wereld uit.  

1. Was je handen regelmatig met zeep

"We weten dat handen wassen heel goed werkt tegen virussen", benadrukt viroloog Marc Van Ranst. "Dus het helpt echt wanneer je een paar keer meer per dag je handen wast. En dat hoeft niet met dure producten." Daarna raak je best zo weinig mogelijk je  gezicht, ogen en mond aan.

Lang én grondig genoeg je handen wassen dus, in deze video doen we het even voor (bron: Wereldgezondheidsorganisatie, lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

2. Een mondmasker dragen is niet altijd zinvol

In sommige situaties kan het nuttig zijn om een mondmasker te dragen. "Mensen die zelf ziek zijn, kunnen er een dragen om ervoor te zorgen dat ze hun druppeltjesinfectie niet doorgeven naar andere mensen. Of mensen die zieke mensen verplegen, kunnen er eentje dragen om zelf niet ziek te worden." Maar daar stopt het: "Verder is maskers dragen niet nodig. Die beelden van mensen die op straat een masker dragen, dat is gewoon een verspilling van maskers. En er zijn er al niet veel."

3. Vermijd grote groepen en menigten

"Bij een epidemie lijkt dat altijd een goed idee", benadrukt Van Ranst. "Virussen worden heel goed overgedragen op plaatsen waar veel mensen samen zijn."

4. Hou afstand van mensen

En ook individueel afstand houden van mensen is geen slecht idee. Een afstand van twee meter bijvoorbeeld. "Zover geraken die druppeltjes niet. En bijvoorbeeld geen handen schudden is ook een goed idee. Zeg gewoon "dag"", raadt Van Ranst aan. 

Bekijk hieronder de do's-and-don'ts die Marc Van Ranst aanbeveelt: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen