Nicolas Maeterlinck

N-VA en Open VLD snoeihard voor elkaar op Twitter: "Zet samenwerking in Vlaamse regering onder druk"   

De N-VA en Open VLD, twee partijen die samenwerken in de Vlaamse regering, halen uit naar elkaar in een filmpje op Twitter. N-VA zet uitspraken van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in het programma "Terzake" tegenover eerdere uitspraken over een staatshervorming. Open VLD antwoordt door "woorden" van N-VA tegenover de "daden" van de partij te zetten. "Zo zet men de samenwerking in de Vlaamse regering onder druk", reageert Bart Tommelein (Open VLD). 

Het gaat al langer moeizaam tussen Gwendolyn Rutten en de N-VA-top. Eerder verweet N-VA-voorzitter Bart De Wever haar dat ze een federale regering met de PS wil vormen omdat haar de post van premier was aangeboden.

Dinsdag maakte Rutten bekend dat ze zal stoppen als voorzitster van Open VLD. Daarop postte N-VA gisteren een Twitter-filmpje met fragmenten uit "Terzake" waarin Rutten uitlegt dat ze bepaalde bevoegdheden opnieuw wil federaliseren (naar het Belgische niveau brengen).

Die uitspraken plaatst de N-VA naast beelden van jaren geleden, toen Rutten pleitte voor meer regionalisering (meer taken naar Vlaanderen brengen, zoals N-VA wil).

Het antwoord van Open VLD bleef niet lang uit. De liberalen maakten op hun beurt een filmpje waarin ze een oplijsting maken van ingetrokken beloftes van N-VA'ers.

Zo halen ze een uitspraak van De Wever aan waarin hij zegt dat de N-VA niet in een federale regering zou stappen zonder "confederalisme" (met meer bevoegdheden voor Vlaanderen), en een krantenkop van even later toen het confederalisme wat N-VA betrof in de koelkast zou blijven.

Ook de aankondiging dat Jan Jambon tóch Vlaams minister-president wordt (terwijl hij eerder kandidaat-premier was) en de vermeende visafraude van ex-N-VA'er Melikan Kucam passeren de revue. 

Bart Tommelein, die Rutten wil opvolgen als voorzitter van Open VLD, reageert alvast dat het filmpje van N-VA "een regeringspartij en coalitiepartner onwaardig" is. "En dan zijn we verbaasd dat de mensen de politiek een stamp geven." Tommeleins reactie kwam uren nadat Open VLD zelf haar filmpje had gepost. 

"Het is de laatste maanden duidelijk dat er veel aanvallen kwamen van N-VA in de richting van Open VLD", verdedigt Tommelein op Radio 1. Hij spreekt van een "georkestreerde actie". "Dan moet je niet lijdzaam staan toekijken." Tommelein reageerde naar eigen zeggen als "kiezer" en niet als "partijkopstuk". 

Ik denk dat dit opnieuw zal moeten besproken worden. Zo zet men de samenwerking binnen de Vlaamse regering opnieuw onder druk. 

Bart Tommelein, kandidaat-voorzitter Open VLD

Volgens Tommelein zet de twitterdiscussie de Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open VLD) onder druk. "Ik denk dat dit opnieuw zal moeten besproken worden. Zo zet men de samenwerking binnen de Vlaamse regering opnieuw onder druk", zegt hij. "Mijn boodschap is: praat met elkaar, in plaats van elkaar te bestoken." 

"Hou op met die Twitterspelletjes en filmpjes waarmee men elkaar alleen maar pijn doet, en geen stap vooruit zet", staat Servais Verherstraeten van CD&V hem bij. Hij verwijst naar de uitdagingen op vlak van begroting en klimaat. 

De sfeer en daadkracht in de Vlaamse regering is uitstekend

Jan Jambon, Vlaams minister-president (N-VA)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil niet reageren voor onze microfoons of camera, maar laat weten dat "de sfeer en daadkracht in de Vlaamse regering uitstekend is". Partijgenoot Anneleen Van Bossuyt is het daarmee eens. "Momenteel blijft de Vlaamse regering goed werken, maar je kan niet om de feiten heen", zegt zij. Van Bossuyt staat wel achter het filmpje: "Ik denk dat in dat filmpje feiten worden weergegeven. Als het pijnlijk is om dat te zien, is dat voor hun rekening." 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen