Videospeler inladen...

UZ Antwerpen bouwt containerafdeling om patiënten op te vangen die mogelijk besmet zijn met coronavirus

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is een van de ziekenhuizen die zich extra moeten voorbereiden om patiënten op te vangen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus. "De laatste dagen neemt het aantal patiënten toe die bezorgd zijn of die doorverwezen worden voor screening", zegt medisch directeur Guy Hans. "Daarom werken we aan een aparte opvang, een container die nu klaargemaakt wordt, naast de spoedgevallendienst."

In meer en meer landen zijn er mensen die besmet zijn met het coronavirus. In ons land is er nog altijd maar één besmetting vastgesteld, maar toch worden er voorbereidingen getroffen. Dat gebeurt onder meer in het UZA. "Een virus stopt niet aan de grenzen, dus waarschijnlijk zullen er de komende dagen of weken ook hier besmettingen vastgesteld worden", zegt medisch directeur Guy Hans in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen.

Nu al melden meer en meer bezorgde mensen zich aan of mensen die doorverwezen zijn. Daarom neemt het ziekenhuis extra maatregelen. "We merken de laatste dagen dat het toch wel een impact begint te hebben op de normale werking van de spoeddienst. Wie zich nu aanmeldt met een vermoeden van een coronabesmetting zal afgeleid worden naar een aparte dienst, een container die we nu klaarmaken, om onderzocht te worden."

Training personeel

Extra personeel wordt er voorlopig niet ingezet. In uiterste nood zou er een deel van het ziekenhuis gesloten kunnen worden, zodat er personeel kan verschoven worden om besmette patiënten op te vangen en te verzorgen. "We zijn ons personeel daarom ook extra aan het opleiden en trainen. Ze hebben natuurlijk een uitgebreide basiskennis, maar voor het coronavirus is er een specifieke procedure opgesteld die aan iedereen moet aangeleerd worden."

Bél eerst naar je huisarts. Ga niet in een wachtkamer tussen andere mensen zitten

Guy Hans (UZA)

De symptomen van een besmetting met het coronavirus zijn dezelfde als die van de gewone griep. "Het gaat vooral om hoesten, koorts en slijmproductie. De kans dat je dan gewone griep hebt is ook nog altijd vele malen groter dan dat je besmet bent met corona." Als je toch bezorgd bent, is het belangrijk dat je niet meteen naar de dokter trekt. "Ga niet in een wachtzaal zitten tussen andere mensen, maar bel eerst naar je huisarts. Die zal nagaan of er een risico is of niet en je eventueel doorverwijzen."

"We zijn zeker klaar", besluit Guy Hans. "We hebben de structuren, de richtlijnen en de uitrusting om groepen mensen heel snel in afbakening te plaatsen."

Bekijk de reportage over de voorbereidingen van het UZA in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Guy Hans uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen