Twintigtal incasternen (exotische vogels) ontsnapt in Planckendael

In het dierenpark Planckendael zijn een twintigtal exotische vogels ontsnapt. Er zat een gat in het net van hun volière. Het gaan om incasternen, dat zijn Zuid-Amerikaanse zeevogels. De dieren zijn schuw en ongevaarlijk.

De vogels zijn ontsnapt door een scheur in het net van de volière. Die was opengescheurd nadat een spankabel het had begeven. Daardoor is een paal scheefgezakt en zo is er een gat in het net gekomen.  

Bij Planckendael doen ze er alles aan om de vogels terug te vinden. Zo lokken ze de vogels met voedsel. "We blijven het eten in de volière geven. Ze zijn hier op getraind en hopelijk komen ze zo terug", zegt Marleen Huyghe van Planckendael. Opmerkelijk is dat ze de vogels ook lokken met geluid. "In hun kooien spelen we het gefluit van incasternen af. Hopelijk reageren ze daarop en komen ze terug."   

Niet voeren

De vogels kunnen perfect in ons klimaat overleven. Ze vertoeven het liefste in de buurt van water, dus daarom zitten ze wellicht aan de Leuvense vaart, net achter het dierenpark. Wanneer je de dieren opmerkt, kan je best Planckendael verwittigen. De zoo vraagt ook uitdrukkelijk om de dieren geen eten te geven. Ze eten alleen vis en insecten.

Beluister hieronder een bijhorend gesprek met bioloog Marleen Huyghe in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen