Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Minister Alexander De Croo (Open VLD) spreekt de VN toe: "Lijden van honderdduizenden kinderen in Idlib moet stoppen"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot een bestand in de Syrische provincie Idlib. België is deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad.

De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië is het laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen. Het regime van Bashar al-Assad wil daar nu met Russische luchtsteun komaf mee maken en bombardeert het rebellengebied genadeloos. Bijna een miljoen inwoners van Idlib zijn in volle winter op de vlucht geslagen.

Onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) heeft in de VN-Veiligheidsraad nu gepleit voor een staakt-het-vuren in Idlib. Hij maakt gebruik van het feit dat ons land deze maand voorzitter is van de Veiligheidsraad en dus de agenda kan zetten. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

"De huidige humanitaire crisis in Idlib en de humanitaire noden in andere delen van Syrië moeten een prioriteit zijn van de Veiligheidsraad. De raad, de secretaris-generaal en de internationale gemeenschap moeten meer betrokken zijn", aldus De Croo en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) net voor het begin van de zitting.

"De ontheemding van bijna een miljoen mensen in slechts drie maanden tijd, het doden van honderden burgers, het dagelijks lijden van honderdduizenden kinderen moet stoppen", staat er nog in de oproep. 

"Turken schieten op Russische vliegtuigen"

Intussen blijven de spanningen tussen het regime van Assad en de Russen enerzijds en de Turkse militairen in Idlib anderzijds erg hoog. Vandaag zouden opnieuw drie Turkse militairen omgekomen zijn in het gebied. Op een maand tijd zijn er in Idlib nu al 21 Turkse soldaten gedood bij bombardementen en gevechten.

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft al woedend gereageerd en zou laten schieten hebben op Syrische troepen. Daarbij zou een onbekend aantal leden van de troepen van Assad gedood zijn, maar voor zover bekend schieten de Turken niet op de Russen.

Vandaag zegt Moskou evenwel dat Turkse militairen met vanop de schouder afgevuurde luchtdoelraketten wel geschoten hebben op Russische vliegtuigen. Bevestiging daarvan is er nog niet, maar de kans op een treffen tussen Russen en Turken blijft erg groot, ook onbedoeld. Turkse militairen zouden overigens een tegenoffensief van de Syrische rebellen tegen Assad ondersteunen, naar eigen zeggen om de troepen va Assad weg te houden van Turkse militaire posten in het gebied.

Meest gelezen