Deze koeien van boer Stijn Maes krijgen een speciaal veevoeder om minder gassen te produceren
Radio 2

Boerderij met melkkoeien in Hechtel-Eksel wil klimaatvriendelijker worden: "Broeikasgassen verminderen met speciaal veevoeder"

In het veebedrijf van Stefan Maes en zijn zoon Stijn hebben onderzoekers vandaag een klimaatscan gedaan. Daarmee kunnen ze de landbouwers laten weten hoe hun boerderij klimaatvriendelijker kan zijn.

Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een boerderij helemaal wordt doorgelicht. De landbouwsector wil samen met de overheid onderzoekers aan het werk zetten om boerderijen klimaatvriendelijker te maken. Stefan Maes en zijn zoon Stijn hebben 500 melkkoeien in hun stallen staan.  "Ze krijgen nu al een speciaal voedsel", zegt Stefan. "Daardoor is er minder uitstoot van gassen. Dat soort voedsel is in volle ontwikkeling."

Onderzoekster Veerle Van Linden stelt heel wat vragen aan de boeren. "Waar gaat de mest naartoe?", wil ze weten. Door hen uitgebreid te bevragen kan ze achteraf een goed zicht krijgen op mogelijke klimaatmaatregelen.  "De scan is een soort röntgenfoto van het bedrijf", vertelt Veerle. "We gaan kijken waar de meeste broeikasgassen vandaan komen. We gaan hen tips geven om die uitstoot te verminderen."

Door de klimaatopwarming is het te droog op het veld en geven de koeien minder melk
Landbouwer Stijn Maes

Landbouwers hebben als eerste last van de klimaatopwarming, zeker tijdens droge en hete zomers. De afgelopen twee zomers moesten landbouwers hun velden extra begieten. Maar ook de koeien hebben er last van. Landbouwer Stijn Maes: "Als het te warm wordt, geven de koeien minder melk. Ze zijn dan ook minder vruchtbaar. Dat voelen we wel."

Afnemers

De fabrikanten die de melk kopen van Stefan en Stijn stellen steeds meer eisen aan de landbouwers. "De mensen thuis willen weten wat ze drinken en dat dat product ecologisch verantwoord is", vertelt Stefan Maes. "De groothandel stelt nu ook al eisen over onze uitstoot van broeikasgassen. Dus we moeten wel mee."

Meest gelezen