Boomknuffelen in Overijse: "Iedereen zou wat vaker een boom moeten knuffelen"

Boomknuffelen lijkt misschien wat raar om te doen, maar in Japan is het de normaalste zaak van de wereld. Japanse dokters schrijven het voor omdat het je tot rust brengt. Ook Ariane Bauwens uit Overijse gelooft dat bomen knuffelen ons beter maakt.  

Ariane kwam in contact met boomknuffelen toen ze ging wandelen met haar twee honden. “Ik ging wat wegjes verkennen in het dorp en ontdekte een oude eik. Hij stond helemaal alleen op een heuvel en dat maakte een enorme indruk op mij.” Boomknuffelen is heel gebruikelijk in Japan. Daar schrijven dokters als medicijn een boswandeling voor. Het effect van groen op je zintuigen geeft rust.

Ik ben een grote natuurvriend, een grote dierenliefhebber. Zonder natuur zou ik niet kunnen leven.

“Boomknuffelen is heel fijn om te doen, zowel om dunne als dikke bomen vast te nemen en op te gaan in het moment”, zegt Ariane. “Je staat echt in verbinding met de boom, je bekijkt hem, welke bladeren heeft hij, hoe ziet de structuur van de stam eruit. Het is echt tot rust komen en alles loslaten van een drukke dag. Je hoeft de boom niet noodzakelijk te omarmen. Ik zoek vaak een plekje waar ik dan met mijn rug inpas. Zo voel ik verbinding met de boom.” 

"Mensen zijn bomen"

Bomen zijn erg belangrijk voor Ariane en maken een groot deel uit van haar leven: “Ik beschouw mezelf een beetje als een boom, of toch de mens. Via mijn voeten probeer ik me wortels in te beelden die de aarde in gaan. Met mijn hoofd maak ik dan contact met de hemel. “  

“Het is ook altijd fijn om het proces te zien van sterven en opnieuw leven”, zegt Ariane nog. “De natuur wordt op een bepaald moment bruin en dor en als de lente begint, herleeft alles en wordt alles groen. Je ziet bloemen, je ruikt parfums, de vogels beginnen te fluiten, alles herleeft. Mensen zouden zich wat meer moeten verbinden met onze planeet. 

Meest gelezen