Brandweer krijgt 1.016 oproepen per dag in Vlaanderen, meer dan de helft voor ziekenvervoer

Vorig jaar rukte de brandweer in Vlaanderen 370.913 keer uit. Dat is 1.016 keer per dag. Dat blijkt uit cijfers van de brandweer zelf. In de meerderheid van de gevallen gaat het om tussenkomsten met de ziekenwagen en technische interventies zoals bij stormen, overstromingen en verkeersongevallen waarbij mensen moeten bevrijd worden. 

“De cijfers van de brandweer zijn aanzienlijk hoog,” zegt Bert Brugghemans van Netwerk Brandweer. “1016 keer per dag rukt de brandweer uit voor een noodgeval. De brandweer is dus zeer actief in Vlaanderen.”

“Brand is ongeveer 5 procent van onze activiteit. We hebben een 55 tal branden per dag, Dat komt neer op een 20.000 per jaar. De grootste activiteit van de brandweer is het ziekenwagentransport. Daarna volgen de technische interventies. Dat zijn eigenlijk de interventies die we doen bij storm, bij wateroverlast zoals de laatste weken waar we duizenden mensen hebben geholpen.”

Van dieren in nood tot ongevallen met chemische stoffen

Onder die technische interventies vallen ook de hulpverlening naar aanleiding van auto-ongevallen, het vrijmaken van de weg, het redden van personen die zich in één of andere gevaarlijke situatie bevinden, bevrijdingen uit liften, redden van dieren in nood. Of  interventies waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn en allerlei speciale of logistieke interventies. De brandweer rukt dagelijks bijna 200 keer uit voor deze types van interventies

Stijgende trend

“Het is het eerste jaar dat Netwerk Brandweer de cijfers verzamelt," zegt Brugghemans. "Dus we kunnen dit jaar op basis van deze cijfers nog geen evolutie vaststellen. Uit cijfers die voor heel België verzameld werden, zien we een licht stijgende trend. Dus de brandweer wordt steeds meer opgeroepen.”  

De meeste ziekenwagenritten in West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen is koploper voor het aantal ziekenwageninterventies met 66.972 ritten. Dan volgen Oost-Vlaanderen (50.063), Vlaams-Brabant (32.215), Limburg (27.189) en in de provincie Antwerpen met 21.918 ziekenwagenritten.

De verschillen in de provincies worden verklaard door het feit dat niet overal de ziekenwagenzorg door de brandweer wordt gedaan. Zo zijn er tussen de gemeenten verschillen in het aandeel van private- en brandweerziekenwagens, die beide volgens dezelfde protocollen en kwaliteitscriteria werken.

Gemotiveerd personeel

Om al deze interventies te kunnen afhandelen heeft de brandweer in Vlaanderen 12.387 personeelsleden. 3 055 (25%) van hen zijn in hoofdberoep actief in de hulpverleningszones waarvan 70 personen beroepsambulanciers zijn. Zij worden bijgestaan door 8 698 (70%) vrijwilligers.

Meest gelezen