Videospeler inladen...

Britten willen in juni uitzicht op handelsakkoord met de EU, anders verlaten ze de onderhandelingen

Als er eind juni geen uitzicht is op een handelsakkoord met de Europese Unie, dreigt het Verenigd Koninkrijk weg te lopen van de onderhandelingen. Dat is de kern van de strategie van de Britse regering tegenover Europa die vandaag is voorgesteld.

Het Verenigd Koninkrijk is eind vorige maand dan wel uit de Europese Unie gestapt, feit is dat het land tot eind dit jaar nog gebonden is aan Europese regels en toegang heeft tot de EU-markt. Tegen dan moet er wel een akkoord over toekomstige handelsrelaties zijn.

We zullen onze soevereiniteit niet opgeven in ruil voor handelsvoordelen

Minister Michael Gove

Vanmiddag heeft Gove dan de strategie en het mandaat van zijn regering voorgesteld. Het meest opvallende was de timing: zo wil Gove dat er tegen eind juni uitzicht is op een handelsakkoord, want anders dreigt Londen de gesprekken met de EU af te blazen. 

De Britten stellen ook een aantal eisen, vooral dan inzake financiële diensten (erg belangrijk in Londen), staatssteun voor bedrijven, regulering voor arbeid en zaken en ook voor visserij.

Londen hoopt op een vrijhandelsakkoord zoals de EU dat heeft met Canada, Zuid-Korea en Japan. Als dat niet lukt, dreigen er begin volgend jaar invoertarieven te worden opgelegd aan de handel over het Kanaal.

Financiën, regulering en visserij

Het was een erg zelfzekere minister Michael Gove die de strategie van zijn regering kwam uiteenzetten. Naast het ultimatum van eind juni hamerde Gove op de "soevereniteit, die we nooit zullen opgeven". 

Gove wil wettelijk bindende verplichtingen over de toegang tot de Europese financiële markt. Die sector is erg belangrijk, want Londen is nog altijd een van de belangrijkste financiële centra ter wereld, al verliest het wel wat pluimen door het vertrek uit de EU. 

Regulering is een ander kernwoord dat terugkomt. Londen verzet zich tegen wat het als onderwerping aan de EU-wetten beschouwt, zowel inzake financiële diensten, fiscaliteit en arbeidswetgeving. 

Visserij is een apart hoofdstuk en was dat ook tijdens de brexitdiscussie. "De EU moet de status van het VK als een belangrijk maritieme staat erkennen. Londen zal volgens Gove dan ook niet langer de Europese visserijwetgeving inclusief visquota aanvaarden. Toegang tot elkaars visserijgronden is erg belangrijk. Nu kunnen EU-vissers nog volgens EU-richtlijnen nog altijd vis vangen in Britse wateren en omgekeerd. Het VK -en dan vooral Schotland- hebben een erg grote economische exclusieve zone (EEZ) in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. 

Er klonk dus vooral stoere taal, maar uiteraard moeten de gesprekken met de EU nog beginnen. Voor de EU worden die gevoerd door de Franse ex-minister en gewezen EU-commissaris Michel Barnier die eerder al brexitonderhandelaar was. Aan Britse kant is dat David Frost, een belangrijk adviseur van premier Boris Johnson.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen