Gemeente Buggenhout sluit jeugdhuis door drugprobleem: "Op vraag van de jongeren" 

Het jeugdhuis van Buggenhout sluit tijdelijk de deuren omdat het de aanhoudende drugproblemen niet de baas kan. Opvallend is dat de sluiting er komt op vraag van het jeugdhuis zelf. Enkele leden en bezoekers worstelen er al een hele tijd met druggebruik.

Een klein jaar geleden begonnen meldingen binnen te komen bij de gemeente over problemen die met drugs te maken hadden: zowel softdrugs als harddrugs. De problemen doken op rond het jeugdhuis Bobo en ook elders in de gemeente. 

Maatregelen slaan niet aan

Buggenhout nam maatregelen om het probleem aan te pakken in het jeugdhuis. Zo werd er ingezet op sensibilisering en preventie. Een nieuwe ploeg engageerde zich ook om het jeugdhuis te leiden. Tegelijkertijd werd er ook een drugbegeleidingstraject opgestart met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Waas en Dender. De maatregelen hadden amper effect. 

Het is moeilijk om eigen vrienden en kennissen te berispen

Jongeren van jeugdhuis Bobo

"Er is bijna geen verandering te voelen in het jeugdhuis”, zeggen de jongeren van Bobo. “Het is moeilijk om eigen vrienden en kennissen te berispen. We zien geen andere oplossing dan tijdelijk te sluiten en zo de werking weer op de rails te kunnen krijgen."

De jongeren nemen een moedige beslissing

Schepen van jeugd Mieke Van Malderen

Het jeugdhuis zal in september weer open gaan. Iedereen hoopt dan met een propere lei te kunnen beginnen. Schepen van jeugd Mieke Van Malderen (CD&V) vindt de beslissing van de jongeren moedig: "Eigenlijk hebben ze zelf beslist om voor nultolerantie te gaan. Ik vind dat heel moedig om zo aan de toekomst te werken. We kunnen natuurlijk niet garanderen dat het probleem tegen september opgelost is, maar we gaan er wel alles aan doen. We zijn bezig met een traject rond drugsbeleid en zorgen voor draaiboeken zodat de nieuwe ploeg met extra motivatie van start kan gaan."

Meest gelezen