Videospeler inladen...

Hoe zit het ondertussen in China? "Aantal coronadoden daalt, mensen moeten in zelfquarantaine en ze koken meer zelf"

In China gaat het aantal mensen die sterven aan het nieuwe coronavirus Covid-19 in dalende lijn. Gisteren stierven er 29 mensen die besmet waren met het virus, dat is het laagste cijfer in weken. Er waren 433 nieuwe besmettingen. Voor het eerst zijn dat er minder dan buiten China. Vooral in Zuid-Korea en Italië neemt het aantal besmettingen toe. Volgens correspondent Eefje Rammeloo spreken de Chinese staatsmedia van een ommekeer, maar in het dagelijkse leven blijft het heel erg onduidelijk wat nu wel en niet mag.

"Er wordt in de Chinese staatsmedia heel graag gemeld dat het aantal nieuwe besmettingen nu hoger ligt buiten China", zegt Eefje Rammeloo in "De ochtend" op Radio 1. "Zuid-Korea wordt vaak als voorbeeld aangehaald. Daar stijgt het aantal besmettingen nu bijna even hard als in China. Maar er wordt ook verwezen naar Italië. Een krant kopte dat de Italianen nu zullen doormaken wat de Chinezen hebben doorgemaakt. Ook de lof die Peking kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie afgelopen week wordt breed uitgesmeerd."

Beluister hier het gesprek met Eefje Rammeloo in "De ochtend" op Radio 1 en/of lees voort:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In het dagelijkse leven is de ommekeer nog niet zo erg te merken. "De meeste winkels, restaurants, parken en andere plekken waar veel mensen kunnen samenkomen blijven gesloten. Ook de scholen zijn nog dicht en er is nog geen datum bepaald wanneer ze weer zouden opengaan. Dat heeft een grote impact op het leven van de mensen, want ze moeten thuis zelf lesgeven aan hun kinderen." 

Op dit moment zijn de regels heel onduidelijk

Eefje Rammeloo, correspondent in China

Toch lijkt het economische leven wel weer op gang te komen. "Bedrijven gaan mondjesmaat weer open", zegt Rammeloo. "Dat hangt heel erg af van in welk gebouw je kantoor of je fabriek zit. Iedere buurt en ieder gebouw heeft zijn eigen beheerders en zij beslissen onder welke voorwaarden de mensen weer binnenmogen."

Rammeloo ziet wel een evolutie. "Een week geleden zat half China nog in quarantaine. Veel steden en dorpen waren afgesloten en veel mensen durfden hun huis  niet uit. Op dit moment zijn de regels heel onduidelijk. Ze worden van mond-tot-mond doorgeven. Als je de meest strenge interpretatie neemt, dan komt het erop neer dat als je buiten de stad gereisd hebt, dan moet je in quarantaine. Maar dat gaat vaak om zelfquarantaine. Je moet dus jezelf in afzondering houden en zelf je lichaamstemperatuur in de gaten houden."

"Ik heb nu de indruk dat die regels op sommige plekken wat meer losgelaten worden, om de economie weer op gang te brengen."

Niemand heeft hier honger geleden. 

Eefje Rammeloo, correspondent in China

Zelf heeft ze niet zoveel angst meer om besmet te worden. "Je neemt je voorzorgsmaatregelen en gebruikt je gezond verstand: wegblijven uit mensenmassa's, afstand houden van mensen en heel vaak handen wassen."

Rammeloo woont in Shanghai. Daar zijn de hele tijd geen bevoorradingsproblemen geweest. "Niemand heeft hier honger geleden. De regering heeft er heel goed voor gezorgd dat de supermarkten konden openblijven en dat ze bevoorraad werden." Toch hebben veel mensen ook op vlak van eten hun gewoonten moeten veranderen. "In de grote steden koken mensen normaal gezien niet zelf, maar gaan ze op restaurant of ze halen eten af. Dat was de afgelopen tijd minder makkelijk. Heel veel mensen zijn aan het koken geslagen en delen recepten via social media."

Hieronder vindt u de meest recente cijfers wereldwijd:

Beweeg met de cursor over de kaart om de cijfers per land/regio zichtbaar te maken:

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Wauters in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen