Incavogel uit Planckendael gespot in Gooik en eentje gevonden in Zaventem

Woensdagochtend scheurde het net van de grote volière in dierenpark Planckendael in Muizen bij Mechelen. Verschillende vogels ontsnapten, onder andere achttien inca vogels. De meesten zouden nog in de buurt zitten, maar er is al melding gemaakt van een incavogel in Gooik. Deze middag is er ook eentje opgehaald in Zaventem.

"Vanmorgen waren al een paar eenden teruggekomen", zegt biologe Marleen Huyghe van Planckendael. "Spijtig genoeg hebben we de inca vogels, officieel incastern, niet kunnen lokken met eten. Vermoedelijk zitten ze in de buurt van de Vaart want ze eten vooral vis. We hebben wel een melding gekregen uit Gooik.

Deze middag zat er nog eentje in Vlaams-Brabant, de incastern is al opgehaald in Zaventem. De vogels zijn ongevaarlijk. Ze zijn grijs, wat groter dan een duif, met een rode bek en een soort witte lange snor. Ze worden ook wel eens Dali-vogels genoemd." Wie zo'n vogel ziet mag Planckendael contacteren via gespot@planckendael.be of via het telefoonnummer 015/45.09.03.

Radio 2 Vlaams-Brabant stuurde reporter Jeroen Tuytten op pad. Hij ging langs in Hofstade en keek met buurtbewoners uit naar de inca vogels. Voorlopig hebben ze niets gezien. In een tuin zaten wel verschillende roze vogels.

Beluister hier de reportage van Jeroen in de achtertuinen van Planckendael naast de Vaart in Hofstade.

Meest gelezen