Ook Limburgse werkgevers hebben veel vragen over het coronavirus: "We willen overleggen met de overheid"

Het coronavirus is de jongste dagen weer dichterbij gekomen en dat heeft ook zijn invloed op de economie. Werkgeversorganisatie VOKA-Limburg vraagt de overheid om maatregelen te nemen en wil onder meer dat er een informatie- en meldpunt wordt opgezet.

“Eén meldpunt kan alle vragen en opmerkingen centraliseren”, zegt Johann Leten van Voka. “Maar dat is niet genoeg, want een uitbraak van het virus kan grote gevolgen hebben voor de economie. De laatste keer dat we een soortgelijke crisis hadden, was tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70. Dus we moeten waakzaam blijven”, aldus Leten. Bedrijven die exporteren naar Italië en China merken nu al de gevolgen van de ziekte. “Door de quarantaine in Italiaanse steden krijgt een aantal bedrijven hun goederen niet meer tot daar”, vertelt de Voka-topman. “En in China zijn enkele vluchten afgelast en snelwegen gesloten. Dat wil zeggen dat goederen ook daar niet meer op hun bestemming geraken of niet naar hier kunnen vertrekken.”

Geen ongerustheid

Limburgse ondernemingen die samenwerken met Chinese of Italiaanse bedrijven voelen al de gevolgen van het Coronavirus. Caleffi International verkoopt onder meer verwarmingstoestellen en toestellen voor drinkwater. Die worden in Noord-Italië gemaakt op een 80-tal kilometer van de besmettingshaarden. En daar zijn ze uiteraard wel wat voorzichtiger en mogen bijvoorbeeld buitenstaanders niet meer de fabrieken binnen. Mauro Manfredi: “Er is nog geen reden tot ongerustheid. We moeten bekijken welke extra maatregelen we moeten nemen, want we hebben daar 800 mensen werken.  Als de besmetting  dichterbij komt, zal dat gevolgen hebben.” Maar Mauro Manfredi is er voorlopig nog gerust in: “Als je de virologen hoort, is de ziekte nog onder controle. Het is vooral belangrijk om snel maatregelen te nemen.”

Meest gelezen