AP2007

Een slok wijn nemen en sterven aan een overdosis MDMA zoals een vrouw uit Puurs overkwam: hoe kan dat?

Enkele maanden geleden is een vrouw uit Puurs gestorven nadat ze een glas rode wijn had gedronken. Achteraf bleek dat er een hoge hoeveelheid drugs aan de wijn was toegevoegd. Het blijft voorlopig onduidelijk hoe de fles bij de vrouw terechtkwam, wie de drugs toevoegde en waarom. Eén piste is dat een drugsbende de drugs zo wou smokkelen, en één van de flessen per toeval bij de vrouw terechtkwam. "Het is niet ondenkbaar. Het is een gekende techniek om MDMA te smokkelen", zegt toxicoloog Kurt Anseeuw in "De wereld vandaag" op Radio 1. Het parket onderzoekt nog alle pistes.

De vrouw uit Puurs nam één slok van een glas rode wijn. Het ging om een fles "RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016" van het merk Black & Bianco.  De wijn smaakte slecht, en dus werd ze meteen weggekieperd. Enkele dagen later overleed ze. Uit toxicologisch onderzoek blijkt nu dat er een hoge dosis drugs in de wijn zat, met name MDMA en MDA. 

Tot vandaag blijft het een raadsel hoe de fles bij de vrouw terechtkwam. Ze werkte bij de zogenoemde Fin Shop van Federale Overheidsdienst Financiën, waar goederen verkocht worden die eerder in beslag zijn genomen. Maar sinds een man uit Gembloux in het Waalse Namen in een coma geraakte na het drinken van een fles wijn met - jawel - MDMA, die hij er kocht, verkoopt de shop geen alcohol meer aan particulieren. Dat de vrouw bij haar werkgever zomaar een fles kon meenemen naar huis, is ook al heel erg onwaarschijnlijk.

Het parket houdt voorlopig dan ook alle opties open. Het kan doelbewuste vergiftiging zijn, de vrouw kreeg per toeval een fles wijn waar MDMA in verzeild raakte, of ze kreeg per toeval een fles wijn waar doelbewust MDMA in zat: via een drugsbende. 

We hebben in het verleden al gezien dat deze techniek gebruikt wordt om MDMA te smokkelen

Toxicoloog Kurt Anseeuw

Maar is die laatste piste wel plausibel? De productie van MDMA gebeurt namelijk voornamelijk in de grensstreek tussen ons land en Nederland. Door het vrij verkeer van goederen raakt MDMA daardoor relatief 'gemakkelijk' verspreid in Europa. MDMA in een fles wijn verwerken voor smokkel, lijkt dus een onnodige ingreep in de Europese Unie. Enkel voor export buiten de EU lijkt het plausibel.

Toxicologen sluiten de piste in elk geval niet uit. "Het is geen ondenkbare piste. We hebben in het verleden al gezien dat deze techniek gebruikt wordt om MDMA te smokkelen vanuit ons land", zegt Kurt Anseeuw, toxicoloog en spoedarts in het Stuivenberg-ziekenhuis in Antwerpen. "Het is een poedervorm of kristalvorm. Dat kan je perfect oplossen in een vloeistof zoals wijn. Als de fles op de bestemming is aangekomen, moet je de stof wel uit de wijn krijgen. Maar dat kan via chemische processen", aldus Anseeuw.

Soms kan een slok al voldoende zijn om een hoge dosis MDMA binnen te krijgen

Toxicoloog Kurt Anseeuw

MDMA wordt vaak gebruikt in het uitgaansleven. Het is bijvoorbeeld een bestanddeel van XTC. Een te hoge dosis kan leiden tot een te hoge hartslag, te hoge bloeddruk en te hoge lichaamstemperatuur. En dat kan schadelijk zijn, mogelijk zelfs dodelijk. "Als er een hoge concentratie in een fles wijn zit, dan kan een kleine hoeveelheid, soms al een slok, voldoende zijn om een zeer hoge dosis MDMA binnen te krijgen", aldus Anseeuw.

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Credit: Science Source

Meest gelezen