Videospeler inladen...

33 Turkse militairen omgekomen bij bombardement in Syrië, NAVO verklaart zich solidair met Turkije

Bij een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib zijn zeker 33 Turkse militairen omgekomen. De Turkse president Erdogan vraagt dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt. Het NAVO-bondgenootschap schaart zich achter Turkije, maar dat slaat op de grenzen van Turkije, niet op de Turkse militairen in Syrië.

De spanningen tussen het Syrische regime van president Bashar al-Assad en de Russen enerzijds en de Turkse militairen in de noordwestelijke provincie Idlib zijn vannacht volledig geëscaleerd. Bij een luchtaanval zouden zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen. Het is nog niet duidelijk of die uitgevoerd werd door de Syrische of de Russische luchtmacht. 

Het Turkse leger beschiet intussen stellingen van het leger van de Syrische leider Assad. Daarbij zouden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten 20 Syrische militairen gedood zijn. Rusland verwijt de Turkse militairen in Idlib wel dat die de Syrische rebellen beschermen en ondersteunen. Zeker is dat de rebellen na weken van terugtocht gisteren een deel van het verloren gebied heroverd hebben op Assad en de erg belangrijke autoweg M5 tussen Damascus en Aleppo opnieuw hebben afgesloten. 

Idlib is het laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen. Het regime van Bashar al-Assad wil daar nu met Russische luchtsteun komaf mee maken en bombardeert het rebellengebied genadeloos.

"Volle steun van NAVO voor Turkije"

Op vraag van Turkije heeft de NAVO-raad zich vanmiddag gebogen over de kwestie. Na afloop sprak NAVO-topman Jens Stoltenberg zijn volledige steun en solidariteit uit voor lidstaat Turkije. Tegelijk roept de NAVO Rusland en het regime van Assad op om zich te houden aan het eerder afgesproken bestand in Idlib en de alliantie eist dat humanitaire hulp wordt doorgelaten voor bijna een miljoen burgers die in Idlib op de vlucht zijn. 

Stoltenberg zei ook dat de NAVO-lidstaten de luchtverdediging van Turkije zouden blijven steunen. Dat slaat echter niet op de Turkse troepen in Syrië. Een aanval op die troepen valt niet onder de bescherming van het NAVO-verdrag; enkel als Turkije zelf zou worden aangevallen.

Wel is er vanavond nog een spoedzitting van de Veiligheidsraad van De Verenigde Naties. Intussen is er ook diplomatiek overleg op hoog niveau van Turkije met Rusland over Idlib en met Bulgarije over de vluchtelingen. Frankrijk spreekt intussen zijn solidariteit uit voor Turkije. (Lees verder onder de kaart).

Poort open naar Europa?

De Turkse president Erdogan vraagt dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen komt. De spanning in Idlib is de afgelopen maand voortdurend gestegen. Er zijn bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

Dat geweld dreigt ook gevolgen te hebben voor Europa. Op een crisisvergadering zou de Turkse regering namelijk beslist hebben dat Turkije geen Syrische migranten meer zal tegenhouden die over land of over zee naar Europa willen trekken. Als dat gebeurt, verbreekt Turkije een akkoord met de Europese Unie om Syrische vluchtelingen op te vangen. Europa betaalt daar jaarlijks 3 miljard euro voor aan Turkije.

Vanmiddag zei de Europese Commissie echter geen weet te hebben van een verandering in het Turkse beleid. Dat is ook niet officieel aangekondigd. Er zijn wel videobeelden verspreid van vluchtelingen die naar de Europese grenzen trekken, maar daarop is slechts een beperkt aantal mensen te zien. Bulgarije en Griekenland sturen alvast wel extra troepen naar de grenzen met Turkije om de toestroom af te blokken. De Griekse grenspolitie zegt dat ze enkele honderden vluchtelingen verhinderd heeft om de grens over te steken vanuit Turkije.

Belgische oproep

Eerder vandaag had de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Idlib. De Croo maakte gebruik van het feit dat ons land deze maand voorzitter is van de Veiligheidsraad en dus de agenda kan zetten. 

"De huidige humanitaire crisis in Idlib en de humanitaire noden in andere delen van Syrië moeten een prioriteit zijn van de Veiligheidsraad. De raad, de secretaris-generaal en de internationale gemeenschap moeten meer betrokken zijn", aldus De Croo en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) net voor het begin van de zitting.

"De ontheemding van bijna een miljoen mensen in slechts drie maanden tijd, het doden van honderden burgers, het dagelijks lijden van honderdduizenden kinderen moet stoppen", stond er nog in de oproep.

Meest gelezen