Videospeler inladen...

Inwoners van Zwitsers Alpendorpje zijn hun huis mogelijk 10 jaar kwijt door explosievendepot uit WO II

De inwoners van het Zwitserse dorpje Mitholz hebben slecht nieuws te horen gekregen. Ze moeten misschien voor (minstens) tien jaar hun dorp verlaten. In de buurt van het dorp ligt een munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog met een hele hoop explosieven. Dat depot moet volledig ontruimd worden. En daardoor kunnen enkele honderden inwoners tot tien jaar uit het dorp gestuurd worden. 

Het zijn grimmige dagen in Mitholz, de boodschap dat de inwoners hun huizen mogelijk uit moeten werd dinsdag niet goed onthaald op het infomoment dat de overheid daarover had opgezet.

Aan de Zwitserse tv-zender RTS zei een oudere vrouw: "Ik had altijd gedacht dat ik hier oud zou worden, nu weet ik dat dat het geval niet meer zal zijn." Viola Amherd, minister van Defensie, zei dat het geen fijne boodschap was om te geven, en dat ze die daarom zelf is komen brengen. "We moeten de bevolking open en transparant op de hoogte houden van de situatie. Ik vond het belangrijk hier vanavond te zijn."

In 1947 ontplofte al eens een deel van het depot, waarbij negen mensen omkwamen. Maar er ligt nog meer dan 3.500 ton aan explosieven uit de oorlog. 

Het ministerie van Defensie voorziet op dit moment een periode van tien jaar, maar dat hangt af van hoe de situatie zich ontplooit. Er wordt wel een consultatieronde met de bevolking georganiseerd tot 17 april. Inwoners mogen dus nog hun inbreng geven aan de maatregelen die voorgesteld zijn.

De evacuatie van het dorp is wel pas ten vroegste voor 2031. Eerst volgen tien jaren voorbereidend werk. Over het definitieve lot van de inwoners wordt beslist in de herfst. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen