Videospeler inladen...

Na twee jaar moeten studenten van KU Leuven op alle eerstejaarsvakken geslaagd zijn

Vanaf academiejaar 2021-2022 moeten studenten van de KU Leuven binnen de twee jaar op alle vakken uit het eerste jaar slagen. "We willen opnieuw ritme en discipline in het studietraject krijgen", aldus rector Luc Sels. De Leuvense studentenraad reageert met enige bezorgdheid.

Studenten van de KU Leuven moeten vanaf het schooljaar 2021-2022 voor alle vakken uit het eerste jaar slagen, en dat binnen de twee jaar. Volgens de universiteit komt die maatregel er, omdat studenten momenteel te lang én niet efficiënt genoeg studeren.

We willen opnieuw ritme en discipline in het studietraject krijgen

Luc Sels, rector KU Leuven

Even uitleggen hoe het systeem vandaag werkt. Wie start met een opleiding aan een universiteit neemt daar verschillende vakken op. Wie niet slaagt, krijgt een herkansing in de zomer. Wie dan nog niet geslaagd is, kan dat vak meenemen naar het volgende jaar. Een student kan dus vakken uit verschillende studiejaren combineren, en een derdejaarsstudent kan zo nog steeds vakken uit het eerste jaar moeten afleggen.

Dat is een probleem, vertelt rector Luc Sels in "De ochtend": "De laatste tien jaar zien we aan alle universiteiten dat alsmaar minder studenten slagen op alle vakken in het eerste jaar. Er is meer uitval naar andere vormen van onderwijs, en we zien ook dat de groep toeneemt die langer dan de voorziene drie jaar over zijn bachelordiploma doet. We willen ingrijpen door opnieuw ritme en discipline in het studietraject te krijgen."

Wat als een student na twee jaar niet geslaagd is op eerstejaarsvakken?

Het is niet de bedoeling dat studenten die na twee jaar niet geslaagd zijn voor alle eerstejaarsvakken, zich niet meer kunnen inschrijven aan de universiteit. Dat voorstel lag eerst wel op tafel, maar de studentenraad protesteerde tegen zo'n harde maatregelen: "De dreiging van uitsluiting van de universiteit zou faalangst in de hand kunnen werken", vertelt Lotte Delemarre, voorzitter van de studentenraad van de KU Leuven. 

Heroriënteren naar een andere richting is de meest waarschijnlijke uitkomst

Luc Sels, rector KU Leuven

Wat wél een mogelijk scenario is, is dat die studenten zich niet meer kunnen inschrijven voor dezelfde, of een gelijkaardige richting. "Heroriënteren naar een andere richting is de meest waarschijnlijke uitkomst," bevestigt Sels, "maar we zijn nog niet volledig rond met de besluitvorming, en we overleggen over elke stap in dat proces met de studenten."

Lotte Delemarre van de studentenraad uit voorzichtig haar bezorgheid: "Studenten komen na het eerste jaar voor een moeilijke keuze te staan. Als ze na het eerste jaar enkele vakken opnieuw moeten doen, hebben ze twee opties. Nemen ze de vakken mee naar het tweede jaar, met het risico dat ze tevergeefs in de opleiding blijven? Of veranderen ze meteen na het eerste jaar, uit angst dat ze een jaar later toch nog geweigerd zullen worden?"

Deliberatie terug bij KU Leuven

Een andere maatregel die de studie-efficiëntie zou moeten verhogen, is een gewijzigde deliberatiemethode. Nu kunnen studenten in alle bachelorjaren zélf beslissen of ze een vak waar ze een klein tekort op behalen, willen delibereren of niet. Dat wordt binnen twee schooljaren anders voor de vakken in het eerste jaar: "De universiteit neemt het initiatief terug in handen", vertelt Sels.

Met deze maatregel zou een bijkomende 12 procent van de eerstejaars met een propere lei aan het tweede jaar kunnen beginnen

Luc Sels, rector KU Leuven

"Studenten durven de tekorten vaak niet wegwerken in het eerste jaar, omdat ze die optie dan verliezen voor vakken in latere jaren", legt hij uit. "Dat is risicovol, want als je niet op die eerstejaarsvakken slaagt, haal je geen diploma en heb je toch jaren gestudeerd."

"Nu neemt de universiteit het beslissingsrecht over om kleine tekorten kwijt te schelden in het eerste jaar. Zo zou een bijkomende 12 procent van onze eerstejaars met een propere lei aan het tweede jaar kunnen beginnen", besluit Sels.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen